Удружење “Шта хоћеш” је у Обреновцу организовало концертну доделу награда националног конкурса за еколошки ангажовани уметнички рад “Планета АРТ”. Награђени уметници из целе Србије сакупили су се у београдском предграђу и пред публиком примили награде и извели или показали свој рад.

Овај неуобичајени догађај на учмалој српској културној и еколошкој сцени догодио се под слоганом “Тачка Србија. Повежимо тачке” као део међународне акције покрета за решење глобалне климатске кризе 350.орг.

На национални конкурс за еколошки ангажовани уметнички рад на тему глобалног загревања и припадности природи пријављено је 134 уметничка дела аутора са целе територије Србије и неколико радова из региона. Одличан одазив стваралаца добар је показатељ раста свести о горућој глобалној климатској кризи. Стручни жири у саставу: Дарка Радосављевић (историчарка уметности, директорка “Ремонта”), Дејан Шкопеља (музичар, музички продуцент, сувласник музичког студија “Мастер Бластер”), Павле Ћосић (лингвиста, књижевник, уредник РО “Корнет”), Владимир Лешић (музичар, композитор, директор агенције “Balkan Music Box”) и Удружење “Шта хоћеш”, као колективни члан жирија, имао је радостан и напоран посао да од пристиглих радова изабере најбоље по категоријама, врстама уметности:

Музичка уметност:

1. песма “Ескимо (Кока-Кола Сунце)” бенда ЕПП (Београд)

2. песма “Биљка сам” бенда Вето (Бор)

3. песма “Кнап” кантаутора Ђорђа Илића (Београд)

Похвала жирија: песма кантауторке Соње Агате Бишћан (Загреб)

Литерарна уметност:

1. песма “Загађивачка исповест” аутора Милоша Ристића (Крушевац)

2. песма “Але пепела” аутора Далибора Дрекића (Борча)

3. кратка прича “Тајна” ауторке Иване Нешић (Београд)

Похвала жирија: песма ауторке Филипе Хуљев (Београд) и прича “Шта хоћеш?” аутора Душана Арсеновића (Обреновац)

Визуелна уметност:

1. цртеж Владимира Смиљанића (Београд)

2. цртеж Славка Малог (Прокупље)

3. цртеж “Еко љуска” Миливоја Костића – Колета (Нови Сад)

Похвала жирија: постер “Human Touch” Миле Бабић (Врбас)

Награђеним ауторима и организацијама које су подржале конкурс (“Balkan Music Box”, “Банбус”, “Мастер Бластер” студио, НУА “Ремонт”, РО “Корнет”, агенција за превод и лектуру “Штрикла”, трупа “Ћоше”), приређена је туристичко-победничка тура по Обреновцу и околини где су имали прилике да се из прве руке упознају са реалним разлозима
еколошког ангажмана Удружења “Шта хоћеш” и зашто је ова приградска општина једна од еколошки најосетљивијих тачака региона. Поред тога, уметници су се ближе упознали са историјском, културном и гастрономском традицијом ове вароши. Са њима су разговарали Томислав Јеремић, историчар, Милан Вукосављевић, председник Друштва за заштиту животне средине “Грабовац-Обреновац” и Александар Поповић, књижевник.

Након победничко-туристичке туре и аласке рибље чорбе, приступило се извођењу радова и додели награда на сплаву Табако. Догађај је почео надахнутим перформансом у извођењу чланица позоришне трупе “Ћоше”. Наступила су три награђена бенда полусатним сетовима, а између свирке додељене су награде у друге две категорије и показани и изведени радови. Визуелни и литерарни ствараоци добили су одштампани летак са својим радом. Најбоља музичка група награђена је снимањем једне песме у професионалном студију. Сви награђени аутори добиће видео снимак свога наступа након постпродукције, а уручене су им и књиге – издања РО “Корнет”, као и мајице са дизајном Градске општине Обреновац, која је била покровитељ конкурса “Планета АРТ”.

Висок квалитет пристиглих радова и учешће аутора свих генерација јесу смислен крик за промену начина размишљања о животној средини. Овај догађај је побудио наду да тај крик има ко и да га чује, као и да ће конкурс “Планета АРТ” постати традиционалан.

Извор: www.wdoyouw.org