Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас Термоелектрану ”Никола Тесла Б”, где су у току радови на ревитализацији блока Б1 снаге 650 мегавата. Заједно са председником Вучићем обиласку су присуствовали Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике, Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац и Милорад Грчић, в. д. директора ”Електропривреде Србије”. Радови које изводе углавном српске фирме почели су 2. маја ове године, а планирано је да трају до 28. новембра.

– Честитам момцима и девојкама на фантастичном послу који су обавили, на труду и раду. Ти људи раде у најтежим условима а обављају посао од великог интереса за целу смену. Овде се у два блока производи два пута по 650 мегавата – рекао је Вучић и додао да се од 25. новембра очекује довољна производња електричне енергије за Републику Србију.

– Остају нам разговори с председником Путином у Москви 25. новембра, ако то релативно успешно решимо онда смо успели да обезбедимо будућност за нашу земљу. Захвалан сам свима вама овде у ТЕНТ-у који сте обавили страшан посао за Србију. Предстоји нам зима, проблеме имају готово сви у региону што се тиче енергије. Али ми зависимо од 65 одсто струје коју добијамо од угља. Људи у Србији треба да знају да ће имати довољно струје, доброг грејања, гаса, ако нам се успешно заврши посета Москви. Много тога нам зависи од струје и енергетике, само да буде све у реду од 18. до 25. а онда ћемо почети да скупљамо за нас, да ускладиштимо струје да имамо у резерви, а и да помогнемо пријатељима по нешто нижој цени – поручио је Вучић и осврнуо се на цену струје за привреду.

– Континентал ће нама донети два одсто бруто зараде, али њима то није најважније, њима је најважнија енергија. Код нас су више плате него у неким земљама региона, и они и даље долазе овде. Морамо да бринемо о нашим највећим потрошачима. Велики потришачи су железара Бор, Си Ђин, они су велики потрошачи. Ми ћемо да гледамо да за све фирме обезбедимо много бољу цену него што је на берзи, говорим о привреди. За грађане, како ствари стоје, све остаје исто. Наш циљ је да подстицајно делујемо на будућа улагања и да не делујемо подстицајно на некога да напусти нашу земљу. Наћи ћемо неко решење да сви буду задовољни, то је најважније. Сви зависимо од привреде – рекао је Вучић.

– Пољска данас има најнижу цену електричне енергије. Ми ћемо смањивати укупну цену електричне енергије и градићемо обновљиве изворе. Да немамо угаљ, морали бисмо да искључимо електричну енергију, у свим градовима, у свим болницама. Само да људи знају да није ничији хир, већ потреба да имамо електичну енергију. Гледамо унапред, градићемо обновљиве изворе, ово ће бити једна од најчистијих термоелектрана као што су у Пољској, Енглеској и другим светским земљама. Морамо да имамо струје и гаса. Постоје земље без струје и гаса, али и без привреде. У ноћи озмеђу 24. и 25. ми ћемо имати додатних 650 мегабајта и ја ћу бити срећан јер Републици Српској кажемо да више не узимамо од њих, а онда ћемо што ја кажем као хрчак да сакупљамо. Имаћемо све више индустија, све више возача. Све расте у Србији, привреда расте, људи не могу да раде без гаса. То су за нас важне ствари. То је питање будућности ко ће се како снаћи – навео је Вучић.

Председник је разговарао са запосленима приликом обиласка, похвалио их и рекао да је много срећан што су сви млади.

– Прави хероји који даноноћно раде најтежи посао. Хвала вам на труду, раду, енергији и на свему што чините јер ваш посао је од пресудног значаја за нашу земљу. Они су даноноћно радили најтеже послове, 58.000 заваривања, убацивали воду под највећим притиском где год се појави. Невероватан посао је урађен, од овога живи Србија, од овога имамо 650 мегавата на дневном нивоу. То је спас за Србију. Око 25. се очекује укључење на мрежу и од тог тренутка немамо више проблема са струјом, и можемо мали део да чувамо за тешка времена и не морамо да увозимо струју за 200 евра по мегавату. Ово је од пресудног значаја за нас. Ми ћемо гледати свакоме да помогнемо али кад ми будемо намирили своје потребе. Да би Нови Сад имао струје, ми смо давали гас, све смо се снашли, али без ових људи овде не бисмо могли ништа. Због овога данас имамо топле домове, имамо струје и због овога држава не крвари као многе у окружењу – изјавио  је Вучић и нагласио да је стабилност термоелектрана важна за нормално функционисање.