Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, уручила је уговоре о суфинансирању програма уградње соларних панела за домаћинства градоначелницима и председницима 37 градова и општина.

Она је овом приликом истакла, да су основни циљеви давања подстицаја за уградњу соларних панела смањење потрошње енергије на националном нивоу, као и нижи рачуни за домаћинства, али и здравија животна средина.

– Ми смо овим пројектом постављања соларних панела и замене столарије покренули највећи процес који значи здравију, одрживију и зелену енергетику и Србију. То ће у потпуности променити слику Србије у наредним годинама. Укупно је 37 локалних самоуправа које су створиле услове за заједничко спровођење овог пројекта и показале свест да неке ствари морамо да мењамо. Нема разлога да огроман број сунчаних дана у нашој земљи не искористимо и омогућимо свим грађанкама и грађанима Србије да поставе соларне панеле. Наставићемо субвенционисање и за постављање соларних панела и замену столарије и у наредним годинама, а циљ је да сва домаћинства у Србији добију ту могућност – рекла је Михајловићева.

Михајловићева је истакла да је у ранијем периоду било потребно чекати и више од годину дана за уградњу соларних панела, било је неопходно прикупити велики број дзвола и докумената, а како каже, данас је процедура поједносављњена, те је потребан један корак.

Предраг Матић, директор Дирекције за инвестиције ЕДС, рекао је да је ‚”Електродистрибуција Србије‘‘ спремна за спровођење пројекта.

– Надам се да ће се што више потрошача одлучити за стицање статуса купца-произвођача. Ми смо потпуно спремни за овај изазов, поједностављена је процедура и сви услови су јавно доступни – навео је Матић.

Обреновац је једна од 37 општина у којој ће бити реализован овај програм.

– Обреновац као енергетска престоница Србије од данас ће сијати захваљујући обновљивим изворима енергије. У овом прјекту, опредељена су средства и за општину Обреновац, у износу од 5 милиона динара, међутим и Градска општина из свог буџета за реализацију програма издваја додатних 5 милиона динара – навео је заменик председника општине Обреновац Милош Станојевић .

С обзиром да се грађани већ пријављују за субвенције, из Градске општине упозоравају на још неке додатне кораке.

– Следи расписивање јавних позива за произвођаче соларних панела, а након тога, биће расписан јавни позив за домаћинства – рекао је Станојевић.