У организацији ”Обреновачке хронике”, а уз подршку Градске општине Обреновац данас је у просторијама Јавног предузећа Спортско-културни центар ”Обреновац”одржан 13. по реду Фестивал ракије.

Организатор Фестивала Драган Лазаревић истакао је, да је за производњу воћа које је, како каже база за производњу јаких алкохолних пића, ова године услед неповољних временских услова, била лоша.

– Дакле, десеткована је производња шљиве, јабуке, крушке и другог воћа од којих се обично прави ракија. Ипак,произвођачи са овог подручја нису изневерили традицију, узели су учешће у Фестивалу ракије, па ове године на оцењивању имамо 65 узорака ракије, које су донели 48 произвођача са овог и Обреновцу најближих подручја – навео је Лазаревић.

Заменик председника Градске општине Обреновац Милош Станојевић посетио је Фестивал ракије у Дому културе и том приликом нагласио да ће се Фестивал одржавати и наредних година, међутим радиће се на подизању квалитета догађаја, како би се мотивисали и други произвођачи да дођу и изложе своје производе.

– Ракија је као пиће деценијама уназад била у незавидном положају из простог разлога што нисмо препознавали моућности које нам она пружа када је у питању економски развој пољопривредних газдинстава. Међутим, данас је прича другачија, држава подстиче мале произвођаче, а самим тим и они дају све од себе да своје производе представе на што је могуће бољи начин чиме ће учинити да ракија која потиче из Србије постане позната у свету – рекао је Станојевић.