Данас је у просторијама Природњачког дома представљен план ”Пет решења против загађења”. На основу стручне анализе степена загађења на територији општине Обреновац, као и главних загађивача, израђен је план којим би се могло утицати на отклањање и превенцију проблема загађења. Конференцији су присуствовали представници Градске општине Обреновац, Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине, као и представници Јавног комуналног предузећа ”Топловод” и Јавног комуналног предузећа ”Водовод и канализација”. Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић изложио је детаљан план решења проблема загађења на територији општине Обреновац.

– Наше инспекцијске службе констатовале су 5 врста загађења у Обреновцу, овде мислим и на загађење ваздуха, земље и вода. Свака од ових области има свог основног загађивача, те смо проналазили решење да то загађење сведемо на минимум – навео је Чучковић и додао да предложене мере против загађења подразумевају потпуно уклањање узрочника загађења.

Термоелектрана ”Никола Тесла” са своје две депоније, један је од основних загађивача оппштине Обреновац.

– Ова врста загађења постоји деценијама у Обреновцу. Сведоци смо да су улагани огромни новци како би се смањила емисија шетних гасова. Наиме, сећамо се сви ”црног снега” и гарежи на вешу који би остао на терасама, међутим знамо да је то иза нас скоро 20 година – истакао је Чучковић и додао да ће реализацијом пројекта одсумпоравања бити трајно отклоњен проблем загађења животне средине, када је Термоелектрана у питању.

Он је нагласио да су поред наведених 5 извора загађења животне средине, прецизно наглашени рокови у којима би се могли отклонити узрочници проблема.

– Што се тиче Термоелектране ”А”, тамо је реализација пројекта одсумпоравања увелико у току, те ће за две године емисија штетних гасова у ваздуху бити смањена за 60 пута – рекао је Чучковић.

Чучковић је посебно истакао простор индустријске зоне у Баричу, као место где је емисија штетних гасова висока.

– Привредни субјекти који емитују загађење на територији општине Обреновац су Прва искра – наменска, фабрика Меита, Арабеса, Банком, Кланица Стојић. Установљена је врста загађења, а предложено је 5 решења за ту врсту загађења. С тим у вези, Прва искра – неманска дужна је, да у року од годину дана промени котао који је на мазут и да га замени котлом на гас. Друга врста загађења су гасови који су производ обраде метала у компанији Меита. Они су такође добили налог да изврше смањење загађења, а и да представе решења којима ће умањити загађење – објаснио је Чучковић.

Као трећа врста загађења наводе се индивидуална ложишта.

– Као решење овог проблема предложили смо изградњу Треће магистрале, која ће омогућити приступ великог броја домаћинстава топловодној мрежи. Све оне удаљене сеоске месне заједнице до којих неће стићи мрежа топловода, као што су Јасенак, Мислођин, Мала Моштаница Барич, домаћинста са ових простора требало би, да у року од годину дана искористе могућност везивања на гас – рекао је Чучковић.

У плану је такође истакнут проблем загађења, која производе септичке јаме. Наиме, пројекат  ”Чиста Србија” омогућио је изградњу недостајуће канализационе мреже, али и фабрике за пречишћавање отпадних вода, што ће, како каже Чучковић, решити проблем загађења које производе септичке јаме.

Издувни гасови који су производ саобраћаја представљају један од главних загађивача животне средине.

– Изградњом градске железнице решиће се и проблем издувних гасова. Наиме, градска железница заменила би велики број аутобуса који данас саобраћају на релацији Обреновац- Београд – истакао је Чучковић.

Он је такође нагласио, да ће у будућем периоду акценат бити стављен на изградњу безбедних тротоара и бициклистичких стаза, како би грађани могли чешће да користе бицикле као превозно средство, односно да пешаче.