Данас је почела реализација пројекта ”Чиста Србија” у Обреновцу. Овај пројекат подразумева изградњу канализационе мреже за становнике Младости, Звечке, Барича, Мислођина, Ратара и Великог Поља, као и изградњу фабрике за прераду отпадних вода. Почетку радова су присуствовали представници Градске општине Обреновац, Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Милорад Грчић, в. д. директора Јавног предузећа Електропривреда Србије.

Момировић је на почетку поздравио све присутне и поручио да је цена овог пројекта 54 милиона евра.

– Ми инвестирамо 54 милиона евра да би смо изградили канализациону инфраструктуру у већем обиму него што је изграђено у протеклих 50 година и  не само то, него ћемо и путеве које раскопавамо вратити у стање које је много боље него што је било пре. Ако видите како је изгледао овај асфалт који је постављен пре не знам колико времена ми ћемо реконструисани у ширини од 2,5 метара. Ових 100 километара изградње инфраструктуре ће пратити и реконструкција улица – рекао је Момировић.

– Ово су кључни пројекти за будућност ове земље. Морамо да се окренемо еколошки здравим пројектима, морамо да очистимо нашу земљу и не можемо више да избацујемо фекалне воде у наше реке. Грађани Обреновца, Лазаревца, Београда, грађани Србије треба да буду сигурни да нећемо затворити Термоелектрану у име екологије, као што неки покрети увезени из иностранства траже од нас. Они ово не коментаришу, не поздрављају, игноришу квалитет воде у нашим рекама, баве се само нашим јавним предузећима која су ослонац наше економије и они траже да се она затворе у име екологије. Ми то нећемо никада дозволити, напротив наставићемо да инвестирамо у нашу економију да плате јачају, да јача саобраћајна инфраструктура, али и да ови пројекти који значе будућност не само за нас, ово што ми радимо имаће највећи значај за нашу децу и нашој деци морамо оставити чистију земљу – нагласио је Момировић.

Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац је изјавио да ћу се уз помоћ пројекта ”Чиста Србија” очувати сви канали и реке на територији општине Обреновац.

– Ми ћемо овим пројектом ”Чиста Србија” заштити све наше канале и реке у Обреновцу. Ми ћемо надам се у року од три године с обзиром да је уговор потписан још данас он почиње да тече, имати као и сви уређени Европски градови једну фабрику за пречишћење отпадних вода у којој ћемо моћи да попијемо прерађену воду пре него што се она врати у Колубару или Саву – поручио је Чучковић.

– Тренутно је стање на нашм рекама такво да од ’63. године комплетно све фекалије изливамо директно у воду. Ми имамо ситуацију да у овим насељима је неколико хиљада септичких јама које одлазе у историју са овим пројектом. Имамо ту ситуацију да ћемо овим пројектом имати могућност за један нормалан и угодан живот у Обреновцу. Оно што нас највише радује јесте што ћемо у овом тренутку моћи тих 99 километара са једне и друге стране Колубаре мислим и на Барич, Мислођин, Звечку, Кртинску и Уровце и уз насеље Ратари да уредимо на тај начин да комплетна инфраструктура која је тековина 21 века и коју имају централне Београдске општине буде сада у нашем Обреновцу – навео је Чучковић.

– Такође Електропривереда Србије и директор који је са министром ту, финансирају изградњу топлификације овог овде дела. Ми ћемо имати и заштиту ваздуха кроз пројекат који ће угасити индивидуалне котларнице у свим овим насељима. Тако да у року од три године великим залагањем господина Момировића који је био са нама у марту и који не прође једна недеља, а да не пита како иду остали пројекти. Видели сте да од Обреновца до Шапца имате потпуно нови пут, то су стотине милиона динара које су уложене само од марта до данас у нашој општини. Показује се једна брига и једна потпуно нова стварност која је однос Владе Републике Србије и Града Београда према приградским општинама које су овим пројектима постале почетак, а биле су крај Београда – закључио је Чучковић.

Бранко Матић, директор Јавног комуналног предузећа ”Водовод и канализација” Обреновац је на почетку изразио велику захвалност председнику Републике Србије Александру Вучићу и надлежном министарству за пројекат ”Чиста Србија”.

– Од ’65. године у Обреновцу је изграђено негде око 110 километара канализационе мреже. Овим пројектом ми ћемо добити још 100 километара нове канализационе мреже у наредних 36 месеци – поручио је Матић.

– Ми ћемо изградити постројење за пречишћавање отпадних вода за 50.000 становника и заједно са тим урадићемо још један мини канализациони систем са малим постројењем за прераду отпадних вода у месту Ратари. То ће бити пилот пројекат за сва наша мања места која немају канализацију и постројења за прераду отпадних вода – истакао је Матић.

Алекса Ивошевић, члан Већа Градске општине Обреновац је рекао да се изградњом водоводне и канализационе мреже, нових путева и топловодне мреже квалитет живота становника општине Обреновац у многоме побољшава.