У наредне две недеље Комунална милиција у Обреновцу имаће своје просторије које ће се налазити у Улици Војводе Мишића 192, где ће грађани моћи да пријаве евентуалне проблеме везане за комунални ред.

Иван Дивац, в. д. секретар за послове Комуналне милиције је рекао да ће посао Комуналне милиције у Обреновцу бити исти као и у остатку Београда у увођењу комуналног реда.

– Пре свега помоћ локалној самоуправи за увођење комуналног реда у Обреновцу. Оно што грађане највише боли је непрописно паркирање, дивље депоније, кућни ред, радно време угоститељских објеката и на свему томе ћемо радити. Оно што хоћу да нагласим је да ћемо бити продужена рука инспекцијама и да ћемо имати изузетну сарадњу са Полицијском станицом Обреновац – нагласио је Дивац и додао да ће Комунална милиција бити значајан фактор у увођењу комуналног реда.

– Обреновац је као што сви могу да примете прилично уређена општина, има довољно паркинг места и локална самоуправа ради на увођењу реда, а ми ћемо бити само неко ко ће помоћи да се то доведе до нивоа какав треба да буде у свакој општини у Београду – навео је Дивац.

– Очекујем за неких 10 до 15 дана да отворимо одсек Комуналне милиције у Обреновцу где ће имати дежурна служба 24 часа која ће радити и где ће грађани моћи да изнесу своје примедбе. Нико не треба да се плаши Комуналне милиције, јер оно што смо показали у централним градским општинама у протеклих 3. године колико сам ја на челу Комуналне милиције јесте да помажемо грађанима – рекао је Дивац и осврнуо се на проблем непрописног паркирања и просјачења.

– Што се тиче паркирања то је дефинитивно проблем и ми гледамо да упозоравамо грађане и радиће се на проширењу паркинга. Што се тиче просјачења то је пре свега Закон о јавном реду и миру и пре свега у надлежности Министарства унутрашњих послова, али Комунална милиција већ у централним градским општинама сарађује са центрима за социјални рад и сигуран сам да ће сарадња у Обреновцу бити на истом том нивоу – поручио је Дивац.

– Ја увек истичем да већина трпи терор мањине и ми ћемо са инспекцијама и ПС Обреновац се потрудити да не дозволимо тој мањини да угрожава све остале. Као што је рекао председник општине дивље депоније одвлаче милионе динара из буџета општине зато што имамо неке људе који мисле да треба да проспу смеће где год им падне на памет. Оно што ћемо радити је и да ћемо бити присутни у основним школама и да радимо на едукацији младих – саопштио је Дивац.

Он је упозорио да је у надлежности Комуналне милиције да издаје прекршајне пријаве физичким и правним лицима

– Што се тиче казни за паркирање оне иду од 5000 до 25000 за физичка лица, а правна лица 50000 динара. Комунални милиционар када уочи непрописно паркирано возило уколико затекне возача на лицу места издаје прекршајни налог, а уколико не затекне онда то фотографишемо таблет уређајима и шаљемо обавештење власнику возила – нагласио је Дивац.

– Комунална милиција ће се трудити да што више обилази терен и да оне које будемо затекли на лицу места санкционишемо. Требаће нам помоћ Комуналне инспекције сигурно је да ћемо је имати у вођењу поступка. Ми ћемо сарађивати са општином на развоју плана да поставимо камере на неким локацијама како би идентификовали те који крше комунални ред. Општина Обреновац је огромна општина, мањи део је насељен, а већи није и морамо сви заједнички да се чувамо да ту природу очувамо – закључио је Дивац.