Волонтерски сервис Градске општине Обреновац у сарадњи са Дневним боравком за децу и омладину ометену у развоју Обреновац и Волонтерским сервисом Србије Младих истраживача Србије почео је крајем прошле године реализацију пројекта “Буди херој”.

Основни циљ овог програма је ангажовање волонтера у раду са особама са сметњама у развоју како би се помогла сензибилизација јавности на изазове са којиме се среће ова популација, а волонтерима пружила могућност да стекну знања и вештине у раду са корисницима Дневног боравка.

Крајем фебруара започета је прва фаза ангажовања волонтера у просторијама Дневног боравка у Обреновцу, која је укључила кратку едукацију о раду са особама са сметњама у развоју. Након тога волонтери су упознати са структуром и организацијом установе, као и активностима које се у дневном боравку спроводе. Волонтери су укључени у спровођење радионица психоритмике, музичку радионицу, креативне радионице (израда колажа, маски, украсних предмета, лутака за луткарско позориште, радионица стрипа) и учествују у свим ванинституционалним активностима (социјализација, изложбе, спортски дани, хортикултурна терапија).

– У односу на своје афинитете волонтери могу да се укључе у комплетан програм. Учествовали су у свим програмским активностима, а у самом процесу едукације волонтерима је предочена комплетна документација која је вођена као и евалуирање рада са корисницима. Канцеларија за младе ће свим волонтерима доделити сертификат који ће им омогућити неко даље усавршавање у овој области. Заинтересовани волонтери могу да остану у центру и када се волонтирање заврши – рекла је руководилац Дневног боравка за децу и омладину ометену у развоју Обреновац Југослава Зајић.

Јована Матић је једна од волонтерки које су укључене у програм “Буди херој”.

– Интересовање за волонтирање потиче још из средње школе, јер сам се тада упознала  са радом овог центра. Од првог дана сам се добро уклопила јер сам дошла без предрасуда. Долазим два пута недељно и учествујем, како у групним ,тако и у индивидуалним активностима. Индивидуални рад је много тежи јер та деца  захтевају више пажње. Учимо их да препознају боје, неке основне предмете и животиње. Мислим да је ово драгоцено искуство и препоручујем младима да се пријаве јер учећи њих много научимо и о себи – казала је Јована.

Читав процес волонтирања је стручно вођен од стране стручног тима и матичних дефектолога установе.

Више о програму “Буди херој” може се прочитати овде. Предвиђено је да се нови волонтери у програм укључују  на свака два месеца. 

Пријава волонтера је у току, а састанак ћемо договорити пошто нам пошаљете пријаву на mladi.obrenovac@gmail.com или се информишете директно у Клубу за младе ( приземље СКЦ- а Обреновац). 

 {youtube}kI7k7F7LJ8Q{/youtube}