Данас је на градском тргу у Обреновцу, поводом обележавања Дана планете Земље, ЈП Спортско-културни центар „Обреновац“ организовало промоцију програма „РеКултура – рециклажом до улазнице“. Суграђани који су данас донели 4 лименке или пластичне флаше добили су бесплатну улазницу за један од четири понуђена програма.

Данас су на штанду „РеКултуре“ дељене карте за представе „Хипертензија“ и „Снежана у земљи патуљака“, као и за филмове „Глумац“ и „Рио“.

Данас су такође подељени бицикли у оквиру акције „500 лименки 1 бицикл“ коју је организовала Канцеларија за младе Управе ГО Обреновац уз подршку ЈП Спортско-културни центар „Обреновац“ – пројекта „РеКултура“, ЈП за заштиту и унапређење животне средине и Јавног комуналног предузећа „Обреновац“.

Све прикупљене лименке и пластичне флаше биће предате у Рециклажно двориште ЈКП-а „Обреновац“.

– 22. април је Дан планете Земље и све ове активности које се одвијају су у склопу промоције другачијег и одговорнијег односа према животној средини. Пре годину дана смо кренули са акцијом доделе бицикала који симболизују здраве стилове живота у замену за прикупљене лименке. Данас смо поделили десет бицикала у замену за 5000 лименки. С друге стране, ту је „РеКултура“ која се наставља. То је програм којим покушвамо да вратимо људе у позориште и биоскоп, али да им то не наплатимо већ да карте добију зато што су амбалажу предали у процес рециклаже – казао је поводом обележавања Дана планете Земље председник општине Обреновац Жељко Јоветић.

О идејама за акцију „500 лименки 1 бицикл“ и програм „РеКултура – рециклажом до улазнице“ председник је рекао:

– Кренули смо скромно пре годину дана са акцијом „500 лименки 1 бицикл“, а данас је то масовније. Ја бих волео да се „РеКултура“ настави током лета и са картама за базен. Успели смо да вратимо публику  у биоскопе и позориште, посебно на дечје биоскопске и позоришне представе које иду викендом у подне и које нису имале публику. Данас баке и деке са неколико лименки доведу своје унучиће и обрадују их бесплатном представом или филмом за децу – рекао је Јоветић.

До сада је у оквиру програма „РеКултура“ подељено око 3500 улазница за различите програме из области културе, што значи да је око 14000 комада амбалаже завршило на правом месту, у рециклажном центру Јавног комуналног предузећа „Обреновац“. 

{youtube}lMzAiR11mXU{/youtube}