Данас су у свечаној сали Градске општине Обреновац потписани уговори између Министарства културе, информисања и информационог друштва и локалних установа културе и удружења грађана који су добили средства на конкурсу који је расписало министарство.

Уговоре је у име министарства потписала државна секретарка Снежана Стојановић Плавшић. На конкурсу министарства средства су добили: Јавно предузеће спортско-културни центар „Обреновац“ за пројекат „Прослава 30 година СКЦ-а“ – 150.000 динара, Радионица за израду народних ношњи „Србијански вез“ за пројекат „Свечана одећа кнеза Михаила Обреновића“ – 400.000 динара, Удружење грађана „Сава“ за пројекат „Обреновац кроз векове“ – 500.000 динара и Библиотека „Влада Аксентијевић“ за пројекат „Дигитализација завичајне периодике“ – 100.000 динара.

Снежана Стојановић Плавшић је у разговору са представницима награђених установа и удружења нагласила да нема добрих услова за живот у једном граду без културе.

– Данас потписујемо уговоре са онима који су успешно аплицирали на нашем конкурсу за подстицање културног развоја. Ми смо на том конкурсу укупно подржали 633 пројекта из области културног стваралаштва и 596 пројеката из области заштите културне баштине. Од тог броја четири су подржана у Обреновцу у укупном износу од 1.150.000 динара. Ови пројекти су веома значајни због тога што Обреновцу доносе један квалитет више и ми желимо то да постигнемо овим нашим конкурсима. Сматрамо да култура треба да буде децентрализована и да сваки град и место у Србији има право да да свој специфичан допринос и специфичан израз. Ови пројекти су добри и квалитетни, иначе не би били успешни на конкурсу и они у великој мери доприносе и живости културног живота у Обреновцу. Исто тако доприносе и развоју људских ресурса у Обреновцу, јер култура није само трошак већ и инвестиција у људске ресуре, а може бити и подстицај економског развоја узимајући у обзир културни туризам и друге прилике које култура пружа за развој једног града – рекла је државна секретарка данас у Обреновцу.

Министарство културе, информисања и информационог друштва је за пројекте културног стваралаштва издвојило 182 милиона динара, а за пројекте заштите културне баштине 283 милиона динара.