У циљу постизања веће енергетске ефикасности, расписан је Јавни позив на који се могу јавити грађани општине Обреновац, који имају потребу за заменом столарије на својим власничким објектима. Заинтересовани грађани пријаве могу поднети од понедељка, 27. септембра, свакаког радног дана од 10.00 до 15.00 сати. Како наводе у Градској општини Обреновац, с обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију, пријавни обрасци попуњаваће се у холу зграде. Грађани могу попунити образац пријаве електронски и послати путем мејла prozori@obrenovac.org.rs.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав  Чучковић овом приликом нагласио је да ће сви грађани којима је приликом аплицирања потребна помоћ, моћи да се обрате службеницима општине Обреновац који ће на њихов захтев адекватно одговорити, те је додао да је циљ да Градска општина Обреновац буде својеврсни сервис грађанима.

– Драго ми је што смо имали могућност да одељење за развој и службенице тог одељења, Магдалену и Марију ангажујемо, да буду на располагању свим нашим привредницима при аплицирању на различите конкурсе и јавне позиве, да пруже помоћ приликом подношења пријава, како грађани не би били одбијани због административних проблема – навео је Чучковић .

Из Градске општине Обреновац позвали су компаније заинтересоване за уградњу столарије, фирме које се баве овом делатношћу, да по објављивању Јавног позива Града Београда, поднесу пријаве. Они наводе да се заинтересоване компаније могу јавити одељењу за развој општине Обреновац, где ће им запослени службеници помоћи приликом попуњавања апликације.

Заменица начелника Управе градске општине Обреновац Ивана Николић нагласила је да је форма обрасца пријаве за спровођење мера енергетске санације за породичне куће и станове формирана тако да грађанима буде једноставна за попуњавање, али је како каже, са друге стране овај образац и двољно садржајан, будући да ће пружити све потребне информације неопходне за сам процес реализације пројекта.

– Грађани ће при доласку  по пријавни  формулар, добити евиденциони број под којим ће аплицирати. Први део обрасца потражује личне податке власника објекта, затим основни подаци који подразумевају број личне карте, адресу пребивалишта, те је важно да власник објекта који подноси пријаву буде пријављен на адреси на којој се налази објекат за који се пријава подноси, такође важно је да се упише тачан број телефона – навела је Николић и додала да се други део пријавног обрасца односи на оквирну вредност инвестиције, док се трећи део односи на две мере за које се грађани могу прјавити, набавка и уградња прозора и спољних врата са пратећим грађевниским радовима и набавка соларних панела.

Она је овом приликом посебно истакла да је важно да објекат за који се аплицира буде озакоњен, односно да је у процесу озакоњења, што даље подразумева да је предат захтев за легализацију предметног објекта.

Николић је додала да је уз попуњен пријавни образац, неопходно да грађани који се буду јављали на расписан конкурс, доставе и копију личне карте власника објекта, лист непокретности и доказ о озакоњењу.

Председник Комисије за енергетску ефикасност Зоран Првуловић истакао је, да се на територији општине Обреновац тренутно гради велики број објеката, те је топловодни систем на граници издржљивости, што даље потражује градњу нових система, попут изграње Треће магистрале топловода.

–Заменом столарије, врата и прозора на објектима, може се постићи значајна уштеда у топлотној енергији, што даље подразумева повећање енергетског конзума и прикључење већег броја зграда. Ми сматрамо да је први програм овог јавног позива, замена столарије, од изузетног значаја, те смо мишљења да ће за исти грађани бити у највећој мери заинтересовани – навео је Првуловић.

Он је такође подсетио да грађани подношењем пријаве на Јавни позив, могу исказати интересовање за уградњом соларних панела и пратеће инсталације.

–Пријаве за овај програм, уградње соларних панела, нису још увек актуелне.  Међутим, ми као Градска општина у пријавном обрасцу, предвидели смо место где ћемо грађане анкетирати и на тај начин проценити колика је заинтересованост за реализацију поменутог програма. Уколико заинтересованост грађана за реализацију овог програма буде повећана, накнадно ћемо органиозовати сусрет на коме ћемо  детаљно образложити начин прикљућења на електро-енергетску мрежу – обајснио је Првуловић.