Градска општина Обреновац се од 2009. године бави текућим одржавањем основних школа на својој територији. И овог пролећа интензивно се ради на уређењу и реновирању обреновачких основних школа. Председник општине Обреновац Жељко Јоветић и председник Комисије за културу и образовање Новица Филиповац обишли су Прву обреновачку основну школу и ОШ „Јован Јовановић Змај“ у којима су завршени радови на замени столарије у учионицама.

Председник општине Жељко Јоветић рекао је да овог пролећа акценат на замени прозора и унутрашње столарије.

– Прва обреновачка основна школа је најстарија и за 12 година ће прославити 200 година постојања. Не смемо да дочекамо тај јубилеј у стању у ком смо је затекли пре пар година. Прошле године је урађена једна страна спољних прозора и столарије, ове године друга. Оно што је можда још битније од нове столарије је то што је објекат сада потпуно звучно изолован, јер се налази у фреквентном делу града и нормално је да овакав саобраћај ремети наставу. Данас кад се затворе прозори више нема проблема са буком и то доприноси квалитету наставе – рекао је Јоветић.

Директор Прве обреновачке основне школе  Бранко Белић подсетио је да је општина у протеклих неколико година инвестирала, не само у објекат матичне школе, већ и у извдвојено одељење у Кртинској.

– Урађени су санитарни чворови у Кртинској, урађени су подови, сређена је школска библиотека, а ови последњи радови говоре о томе да општина, без обзира на количину средстава којима располаже, обраћа пажњу на све основне школе, па и на нашу. Обновили смо читаво приземљ у школи новим прозорима и вратима, а ивестиција је била вредна око 2,5 милиона динара. Задовољни смо сарадњом и надамо се да ће се она наставити и у наредном периоду – казао је Белић.

У ОШ „Јован Јовановић Змај“ реновирани су тоалети и замењени су подови у две учионице.

Новица Филиповац је подсетио да је од 2009. године текуће одржавање основних школа у надлажности Градске општине Обреновац и да су за три године рада резултати видљиви.

– Прво смо направили стратегију како да објекте доведемо у пристојно стање. Санирали смо многе санитарне чворове, подове, кровове и сад спроводимо активности на замени столарије, док ће следеће активности бити обнова фасаде, громобранских и електро инсталација – објаснио је Филиповац.  

У издвојеном одељењу ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Звечкој замењена су врата на учионицама. У току је припрема документације за реконструкцију ове школе.

– Пројекат реконструкције обухвата изградњу фискултурне сале, девет учионица и просторија које иду уз фисклутурну салу. Пројекат је вредан око 119 милиона динара – прецизирао је Новица Филиповац.

Целокупна документација биће предата Министарству просвете и науке, односно Светској банци, како би овај пројекат био узет у разматрање. 

{youtube}C_jmJdWuTTg{/youtube}