Данас је у просторијама Градске општине Обреновац одржан састанак актива директора основних и средњих школа са председником Градске општине и начелником полицијске станице у Обреновцу. Тема састанка поред почетка нове школске године, била је и безбедност ученика.

Директор Пољоривредно-хемијске школе у Обреновцу Драгољуб Златновић овом приликом је нагласио, да ће сви ученици основних и средњих школа са територије општине Обреновац кренути на уобичајену наставу.

– На општу радост, ученици основних и средњих школа почеће школску годину са редовним наставним часовима, у трајању од 45 минута – навео је Златановић и додао да је на састанку као и претходних година непосредно пре почетка нове наставне године, било речи о безбедносним услвима у школским установама.

На састанку је присуствовао начелник полицијске станице, те је било услова да се постигне договор око ангажовања школских полицајаца и уопште успостављању појачаних безбедносних мера око школских објеката.

– Посебну пажњу посветићемо заштити здравља ученика. С тим у вези, неопходно ће бити ношење заштитних маски. Први час ћемо искористити, да упутимо ученике на све изазове које доноси вирусна инфекција Covid-19, те како да се сачувају, како себе тако и своје другове и другарице, као и наставнике, са циљем да што дуже ученици похађају овај облик наставе – поручио је Златановић.

Из актива директора најављују да ће нова школска година почети химном Републике Србије.

У основним школама, ове школске године за ученике који полазе у први разред , биће организован свечани пријем.

– Сваке године, сви запослени у основним школама радују се пријему првака. Пријем првака свакако је свечаност за све нас, посебно за ђаке прваке. У овој школској години, према подацима којима тренутно располажем, у обреновачким основним школама уписано је 638 ђака првака, али видим да се и у другим школама, као што је случај у школи ”Јован Јовановић Змај”, још деце уписује – навела је директорка ОШ ”Јован Јовановић Змај” Вера Ђорђевић.

Према њеним речима свечани пријем ђака првака у готово свим школама на територији општине Обреновац, састоји се од програма који старији другари из школе, припреме за децу која долазе, међутим како каже оно што је полазницима првог разреда најбитније јесте сусрет са учитељима.

Такође, последњих година, у основним школама широм општине Обреновац последњег дана августа, практикује се упознавање ученика петог разреда са одељенским старешинама.