Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине на територији општине Обреновац почело је ових дана садњу дрвореда у улици Александра Аце Симовића од табле Забрежје до Дома.  У току је садња четристо садница, триста дрворедних стабала и преко сто садница украсног биља. Постојеће тополе замениће јасен, граб, липа, платан, туја, магнолија и друге врсте.

– Водили смо рачуна о великом броју инсталација у овој улици које су нам стварале проблеме, тако да са десне стране гледано од Обреновца ка Забрежју нисмо садили дрворедне саднице које расту високо, него углавном четинарске врсте или приземно биље, тако да не правимо проблеме инфраструктури – рекао је данас Слободан Молеровић, директор ЈП за заштиту и унапређење животне средине, на Забрежју. 

Идеја о садњи дрвореда у овој улици стара је осам година, а сам пројект садње урађен је прошле године. Ипак, да би се стекли услови за садњу било је неопходно решити неке друге проблеме.

– Припрема за садњује је кренула пре седам дана, али радови у овој улици трају већ неколико година. Овде су прво урађени канализација и топловод  и на крају је све то завршено једним добрим асфалтним путем.  Време је да кренемо даље. Дуж овог дрвореда би тебало да се уради бициклистичка стаза и то би био наставак афирмације здравих стилова живота. Ја бих волео да се то све заврши и укључивањем долме у једну бициклистичко-пешачку стазу – казао је Жељко Јоветић, председник Градске општине Обреновац.

По решима председника садња дрвећа ће се наставити и дуж нових саобраћајница.

– Мало је саобраћајница које имају урађен дрворед. Ми се поносимо улицама Војводе Мишића и Вука Караџића, оне су прелепе у пролеће, али давно је то пре нас неко засадио и мислио о томе. Тамнавска улица је улица која нема дрворед и то не сме да остане тако. Након овог дрвореда морамо да размишљамо како да у следећој години она промени свој изглед , а зеленило га сигурно мења – рекао је Јоветић.

Извођачи радова у улици Александра Аце Симовића су у обавези да одржавају посађен дрворед у наредних годину дана.

{youtube}-yKiwBVCFgs{/youtube}