Данас је у градској општини Обреновац, у просторијама Јавног предузећа ”Спортско-културни центар ”Обреновац” одржана скупштина регионалног предузећа ”Еко Тамнава”. Састанку су присуствовали представници 11 општина, које су потписнице регионалне депоније комуналног отпада ”Каленић”. Наиме, на данашњем састанку утврђене су неке од обавеза  и  услова постављених пред градове и општине, које треба испунити пре почетка изградње регионалне депоније. Депонија ”Каленић” највећи је регионални пројекат из области заштите животне средине, а средства за реализацију овог пројекта обезбедила је Европска банка за обнову и развој.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је пројекат изградње регионалне депоније комуналног отпада управо један од пројеката којим се крунишу сви они инфраструктурни пројекти чија је реализација актуелна у последњем периоду.

– Након само недељу дана од дана када смо потписали Уговор за реализацију пројекта ”Чиста Србија” и тиме дефинитивно изашли на пут који води решавању проблема канализације на целој територији општине Обреновац, коначно долазимо до решења проблема комуналног отпада.  На дневном нивоу, Обреновчани одлажу око 70 тона комуналног отпада из својих домаћинстава, одакле се даље транспортује на депонију ”Гребача”. Улагањем државе у износу од 26 милиона евра, општина Обреновац добиће могућност да 1. јунаура 2025. године, а можда и који месец раније, дође до решења које ће подразумевати одношење комуналног отпада на регионалну депонију – навео је Чучковић.

Директор регионалног предузећа ”Еко Тамнава” Зоран Петровић навео је, да је обезбеђена потребна техничка документација као главни предуслов за изградњу регионалне депоније комуналног отпада.

– Депонија на којој ће се одлагати комунални отпад налази се на подручју РБ ”Колубара”,  у пиатњу је девастирано земљиште површине 40 хектара – рекао је Петровић и додао да би до краја текуће године требало расписати тендер и потписати уговоре за изградњу, те да се почетак радова очекује почетком наредне календарске године.

Директор Јавног комуналног предузећа ”Обреновац” Милан Марошанин нагласио је да се изградњом регионалне депоније решава проблем смештања комуналнг отпада.

– Изузетан је значај овог пројекта како за општину Обреновац тако и за Јавно комунално предузеће ”Обреновац”. Општина Обреновац има израђен план рада градске депоније за наредних 5 одина, међутим после тога имали бисмо проблеме са смештајем отпада.  Када регионална депонија крене са радом, општина Обреновац завршава са свим проблемима што се тиче смештаја отпада. Трансфер станице, рециклажна дворишта, пројекат управљања отпадом и све друго што треба да урадимо да бисмо почели да одлажемо смеће на регионалној депонији биће урађено у наредне 3 године – истакао је Марошанин.