Данас су потписани Релевантни анекси који су део пројекта ”Чиста Србија”. Градови и општине који се налазе у првој фази реализације пројекта ”Чиста Србија”, који подразумева изградњу комуналне канализационе инфраструктуре, у Палати Србије са почетком у 11.00 сати потписали су Релевантне анексе. Потписивању су присуствовали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и представници партнереске кинеске компаније ЦРБЦ . Анексе су потписали представници 14 градова и општина међу којима је и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Чучковић је истакао посебан значај пројекта ”Чиста Србија” за будућност грађана са целе територије Србије.

– У протеклих неколико година, потписао сам многобројне велике уговоре, од изградње фабрике Меита, до уговора о изградњи новог моста преко Колубаре и Саве, а данас смо дочекали један веома важан уговор који је најважнији за будућност општине Обреновац. Он је вредан близу 7 милијарди динара, а подразумева изградњу канализације и фабрике за пречишћавање отпадних вода на целој територији општине Обреновац, у месним заједницама Барич, Мислођин, Ратари, Велико Поље, комплетној територији месне заједнице Звечка , Младост. Данас је потписан Уговор о изградњи, тако да више нема чекања, јер као што смо јуче присутвовали почетку радова на изградњи Треће магистрале топловода у насељу Дудови, тако ћемо у наредном периоду бити сведоци почетка радова на изградњи канализације – рекао је Чучковић.

Према речима Чучковића радови ће се најпре изводити на територијама месних заједница Младост и Уровци, тачније комплетан простор око индустријске зоне биће покривен канализацијом.

– Вишедеценијски проблем општине Обреновац односи се на чињеницу да све фекалне воде без претходног пречишћавања заврше у Колубари, међутим сада ћемо имати две фабрике за пречишћавање отпадних вода. Наиме, једна фабрика биће довољно велика да покрије цео град, а друга фабрика  биће изграђена у месној заједници Ратари, што ће бити пример малог независног система какав постоји у развијеним европским градовима – невео је Чучковић.

Он је истакао да се у Обреновцу улаже у изградњу целокупне комуналне и путне инфраструктуре, те да општина постаје место које грађанима нуди изузетне услове свакодневног живота.

– Направили смо неколико тимова, једни се баве изградњом обданишта, други изградњом школа, док се трећи тим бави асфалтирањем широм општине, а четврти припремом пројектне документације за изградњу канализационе мреже, те смо као такви увек од стране Владе препознати као способан партнер – објаснио је Чучковић.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада присуствовао је догађају и том приликом истакао да се Србија налази на путу који води ка чистијој, уређенијој и здравијој животној средини.

– Данас практично почиње револуција у Србији када је комунална инфраструктура у питању, односно сектор отпадних вода, канализационих система и водоснабдевања, нешто што су биле вишедеценијске жеље и очекивања наших грађана – нагласио је Вучевић и објаснио да пут ка потписивању Уговора није био једноставан.

Момировић је искористио прилику и честитао свим председницима општина и градоначелницима, те је захвалио на досадашњем темељном раду.

– Изградићемо 26 постројења за пречишћавање отпадних вода и 700 километара потпуно нове канализационе мреже у 14 општина и градова. У наредних 5 година, план Владе Републике Србије је да изгради комуналну инфраструктуру у преко 80% локалних самоуправа у Републици Србији. Наиме, желимо да инвестирамо 4 милијарде евра у комуналну инфраструктуру, постројења за пречишћавање отпадних вода и нашу земљу наредним генерацијама, оставимо значајно чистију – навео је Момировић.

Он је овом приликом поручио да је циљ да реке из којих се грађани снабдевају водом остану чисте. Међутим овај циљ није једноставно постићи, будући да проблем загађености постоји више деценија уназад и како он истиче овај проблем није решаван јер је за реализацију оваквих пројеката неопходан услов, економска стабилност државе.

– Никада раније наша држава није имала овакву економску снагу, до тренутка када је председник Републике преузео Владу и спровео фискалну консолидацију, а ови пројекти су његова лична иницијатива и ми морамо да их спроведемо – нагласио је Момировић.

Како истиче, реализација оваквих пројеката најважније су инвестиције у инфраструктуру Србије, јер су ово пројекти од чије реализације зависи будућност грађна Србије.