Почели су грађевински радови на реализацији дела пројекта изградње Треће магистрале топловода. Наиме, реализацијом пројекта Источна магистрала који је саставни део великог пројекта Трећа магистрала, домаћинства смештена у насељу Дудови, у предстојећој грејној сезони биће прикључена на систем даљинског грејања. Из Јавног предузећа Топловод ”Обреновац” поручују да ће радови на изградњи топловодне мреже у целости у овом делу општине бити завршени до краја децембра текуће године. Почетак граћевинских радова на изградњи Источне магистрале обишли су представници општине Обреновац , директор Јавног комуналног предузећа Топловод ”Обреновац” Борис Ивковић и в.д. директора Јавног предузећа ”Електропривреда Србије” Милорад Грчић.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић  истакао је, да је главни циљ био управо да радови почну током ове грађевинске сезоне.

– Слика каква је данас у насељу Дудови, поновиће се у насељима Шљивице, Браће Југовић, у месним заједницама Кртинска, Уровци, Звечка, као и у оним деловима месне заједнице Бело Поље, који нису покривени топловодном мрежом, како би се на систем даљинског грејања прикључила сва домаћинства општине Обреновац – рекао је Чучковић и поручио да је посао финансирало Јавно предузеће ”Електропривреда Србије”.

Такође, он је навео да се пажљиво разматрала и могућност даље урбанизације општине, те како каже, простор између излетишта Забран и насеља Дудови, који је дугачак око 600 метара накнадним доношењем урбанистичких планова, биће покривен топловодном мрежом.

Члан Већа општине Обреновац Милорад Бођан саопштио је да је ово велики дан за месну заједницу Дудови и њене становнике који већ дуже време чекају на прикључак за систем даљинског грејања.

– Данас је велики дан за месну заједницу Дудови. Домаћинства Улице Светог Саве ове зиме биће прикључена на систем даљинског грејања – поручио је Бођан.

Ивковић је рекао да је управо реализација пројекта Источна магистрала историјски догађај у општини Обреновац.

–  Ради се на изградњи примарне мреже у дужини од 600 метара, а цеви су пречника 400 милиметара – истакао је Ивковић и објаснио да ће се изградњом овог дела мреже, капацитет топловодне мреже изузетно повећати.

Он је навео да је циљ да се у будућности обезбеде једнаки услови свакодневног живота свим грађанима општине Обреновац, без обзира у ком делу општине живе.

Грчић је приликом обиласка радове на ширењу топловодне мреже објаснио да ће нова мрежа топловода обезбедити несметано функционисање система.

– Део великог пројекта Трећа магистрала, чију су реализацију Обреновчани чекали већ деценијама уназад. Пројекат Источне магистрале, након успешне реализације омогућиће прикључак на систем даљинског грејања свим домаћинствима из овог дела града – истакао је Грчић.

Он је рекао да ће новоизграђена топловодна мреже у овом делу општине отворити могућности за даљу урбанизацију.

– Завршетком прве фазе Треће магистрале, реализацијом дела пројекта, Источне магистрале, добијамо неисцрпан капацитет за даљу изградњу објеката. Што се тиче грејања у овом крају, по завршетку радова неће бити више никаквих проблема. Сва домаћинства овог дела општине Обреновац огрејаће се у предстојећој грејној сезони – закључио је Грчић.