Градска општина Обреновац од 2005. године финансира и спроводи програм слања деце из Обреновца на неку од наших планина. На самом почетку спровођења овог програма тадашњи Еко фонд је децу слао на климатски опоравак. ЈП за заштиту и унапређење животне средине од 2009. године овај програм реализује кроз еколошку едукацију и организовање еколошких кампова. 
 
Овогодишњи еколошки кампови намењени су предшколцима и ученицима четвртог разреда основних школа из Обреновца. На еколошком кампу на Тари бораве деца из Предшколске установе “Перка Вићентијевић”, а њих су прошлог викенда посетили председник општине Обреновац Жељко Јоветић, директор ЈП за заштиту и унапређење животне средине Слободан Молеровић и директор ПУ “Перка Вићентијевић” Милош Десанчић. 
 
Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је приликом посете еколошком кампу на Тари о самом програму рекао:

– Сваке године најмање седам стотина малишана предшколског узраста борави на Тари, Гочу или на некој другој планини. Ова цифра показује да један одсто нашег становништва сваке године дође овде, а ми ћемо се трудити да тај тренд и наставимо. Некада то буде и већи број, али у сваком случају то су ствари које не могу да се измере новцем. Издвајамо милионе динара за инфраструктурне пројекте а заборављамо да са мало средства можемо да урадимо много за сву децу која живе у Обреновцу, који не важи за баш најбољу средину. Тренутно на Тари борави четири стотине педесет малишана из целе Србије, а из Обреновца је две стотине петнаест што је добар пример како ми гледамо на садржаје овог типа. Пример Градске општине  Обреновац требало би да следе и неке друге локалне самоуправе. Сигуран сам када би ови објекти били пуни током целе године да би изгледали много боље него данас – рекао је Јоветић.

Основни циљ овог програма и овако организованог рада са децом је развијање еколошке свести и одговорног односа према животној средини.

– И ове године Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине реализује програм еколошке едукације кроз слање предшколаца на Тару а претходних година су ишли и на друге дестинације. Тренутно на Тари борави четврта група предшколаца. Било их је укупно четири стотине. Сви су анкетирани, а ми смо имали жељу и определили смо средства да свих седам стотине педесет предшколаца, колико их има у Обреновцу ове године дође на Тару. Ово је један од најважнијих програма у оквиру послова које ЈП за заштиту и унапређење животне средине реализује. И остали су важни али ово је изузетно битан посао првенствено што се базира на стварању добрих навика код малишана који би за десет или петнаест година могли да преузели бригу о заштити животне средине – рекао је директор ЈП за заштиту и унапређење животне средине Слободан Молеровић.

Идеја ЈП за заштиту и унапређење животне средине је била да кроз еколошке кампове и боравак у природи допринесе развијању  еколошке свести код деце.

 Овде деца имају потпуну пажњу, четири оброка, васпитаче који брину о њима. Имају и лекара. Драгоцено је што сваке године ЈП за заштиту животне средине и Градска општина Обреновац организују овакву врсту едукације, зимовање или летовање. Значајно је и за родитеље јер је бесплатно, а за децу је добра промена климе односно боравак на чистом ваздуху. Поред редовних шетњи имају организоване и разне активности како током дана, али и у вечерњим часовима. После вечере имају маскембал или иду у дискотеку. Са децом раде и рекреатори из Центра дечјих летовалишта – казап је директор ПУ “Перка Вићентијевић” Милош Десанчић.

Програм се спроводи у сарадњи са Центром дечијих летовалишта који је задужен за превоз, исхрану и смештај деце. ЈП за заштиту и унапређење животне средине организује еколошку едукацију и обезбеђује едукаторе који спроводе програм.

 {youtube}L1S-TGGSuHE{/youtube}