У просторијама Градске општине Обреновац данас је одржан састанак на тему распрострањености проблема просјачења широм градске општине. Надлежни у Градској општини Обреновац данас су разговарали о неким конкретним корацима које је неопходно предузети, како би се превенирало даље ширење ове појаве.

– На овом састанку размотрили смо могућности предузимања неопходних мера за спречавање и смањење појаве просјачења међу млађом популацијом. Наиме, идеја је да децу са улице склонимо у образовне инситуције, те да спречимо социјалне проблеме – нагласио је председник Скупштине општине Обреновац Милорад Јанковић.

Он је објаснио да се најчешће са проблемом просјачења сусрећу деца млађег узраста која на иницијативу родитеља настоје да испросе новац од пролазника.

– Мајке које најчешће воде од троје до четворо и петоро деце, колико их имају, најчешће је реч о младим мајкама, пусте децу да улазе у баште ресторана и кафића, обилазе столове и просе, такође ова деца улазе и у продавнице и тамо просе. Након просјачења, деца новац односе родитељима, некада оцу коју неретко седи испред Балкан Бета и тамо троши тај новац – навео је Јанковић и додао да се ради најчешће о истим лицима који свакодневно просе на улицама града.

Он је наглаио да се тачно зна које породице потенцирају ове проблеме и то уназад већ 3 године.

– Породица Станковић из Шљивица, позната је по просјачењу, такође и породица Недељковић. Будући да имамо сазнања о коме је реч, ми ћемо их обићи и поразговарти са њима – рекао је Јанковић.

Он је навео да грађани услед распрострањености проблема, свакодневно пријављују просјачења.

– Просјаци у граду се понашају бахато, отимају од грађана, шутирају их, одузимају им личне ствари и беже. Међутим, грађани који трпе ово понашање, не желе да се боре са њима, да се физички сукобљавају, па пријаве долазе до нас и неопходно је да реагујемо и спречимо овакво понашање.

Према, речима Јанковића, Градска општина Обреновац у сарадњи са Центом за социјални рад и полицијом у наредном периоду кренуће у обилазак породица које су познате јавности по просјачењу, међутим уколико и након разговора са припадницима стручних служби, починиоци не одустану од просјачења, надлежни органи мораће да предузму законом прописане мере кажњавања оваквог понашања.