Председник Градске општине Обреновац Жељко Јоветић потписао је данас уговоре о додели грђевинских пакета са дванаест избеглих и интерно расељених лица са територије општине Обреновац. Грађевински пакети намењени су за завршетак изградње кућа  или за њихову потпуну  реконструкцију.

Помоћ у грађевинском материјалу обухвата материјал за завршетак зидарских, армирачких, тесарских радова, изолацију, уградњу столарије и изградњу кровне конструкције. Све ове активности део су реализације Локалног акционог плана за унапређење положаја избеглих и интерно расељених лица који је Скупштина ГО Обреновац усвојила 2010. године. Крајем те године додељени су и први грађевински пакети за осам породица. 

– Данас настављамо са реализацијом Локалног акционог плана за избегла и интерно расељена лица. Поред доходовних активности, данас поново потписујемо уговоре са дванаест нових породица о преузимању бесповратне помоћи у грађевинском материјалу. Укупна вредност помоћи је око 3.300.000 динара  – рекао је председник општине Обреновац Жељко Јоветић. 

У општини Обреновац званично је регистровано 5 944 избеглих и интерно расељених лица, што је више од 8.25 одсто укупног броја становника. Усвајањем Локалног акционог плана за унапређење положаја избеглих и интерно расељених лица општина Обреновац преузима одговорност за решавање проблема ове осетљиве групе. Општи циљ овог документа је пружање више могућности приликом трајног стамбеног збрињавања и побољшања услова живота ове популације. На тај начин настоји се да се живот ових људи учини квалитетнијим и да се омогући њихова трајна интеграција у средину. 

Општина Обреновац ради и на спровођењу других мера предвиђених овим акционим планом. То је доградња грађевинских објеката, а у  процедуру је ушла и додела сеоских домаћинстава избеглим и интерно расељеним лицима. Општина је обезбедила и све услове за изградњу стамбене зграде у Мислођину са 20 станова, у оквиру активности социјално становање у заштићеним условима.

 {youtube}Shr35NPqmK8{/youtube}