Заменик градоначелника Београда Горан Весић са представницима Градске општине Обреновац, обишао је завршну фазу грађевинских радова на изградњи новог вртића на територији месне заједнице Бело Поље.

У наредном периоду у општини Обреновац, родитељи деце која полазе у вртиће, неће морати да брину да ли ће бити довољно слободних места за упис у предшколску установу.

– Поред вртића у Белом Пољу који се налази у завршној фази изградње, као и вртића у Баричу, чија се изградња очекује у наредном периоду, планира се доградња вртића ”Зека” који се налази у насељу Дудови. Овом доградњом повећаћемо капацитет вртића ”Зека” за још 100 места, те мислимо да ћемо на тај начин избећи листу чекања за пријем у вртиће – рекао је директор Предшколске установе ”Перка Вићентијевић” Милош Десанчић

Он је нагласио да ће планираном доградњом, вртић ”Зека” добити додатних 4 радна простора.

Помоћник председника општине Обреновац Драган Блажић искористио је прилику и захвалио се Граду Београду који је инвестирао у изградњу новог вртића у месној заједници Бело Поље, а такође је изразио захвалност Јавном предузећу ”Електропривреда Србије”  и в.д. директора тог предузећа на инвестицијама усмереним на изградњу вртића у месној заједници Барич.

– Изградњом објеката широм Обреновца, руководство Градске општине показује да једнако брине како за централне делове тако и за рубне делове општине Обреновaц – истакао је Блажић.

Он је рекао да ће, по окончању радова на изградњи новог вртића у месној заједници Бело Поље, деца из вртића у Баричу у периоду изградње новог објекта користити новоизграђен вртић у Белом Пољу.

Весић је нагласио да је у току пројекција и изградња нових 15 вртића на територији Београда, од којих је 8 већ у завршној фази радова, од тога је посебно издвојио вртић у Белом Пољу, вртић на Чукарици чија се изградња ускоро завршава, вртиће у Земуну и Сурчину који су завршени, као и вртић на Врачару који ће бити завршен у септембру, те два вртића на Бежанијској коси и вртић у Блоку 62 који је недавно почео да се гради.

– Расписани су тендери за изградњу још 7 вртића, за вртиће у насељима Мирјево, Миљаковац 3, Браће Јерковић, Борча, Сремчица, Младеновац и Степојевац. У овом тренутку Београд има скоро 74% све предшколске деце у вртићима. За разлику од периода када смо имали скоро 16.000 деце на листи чекања, данас у Београду након решавања жалби, имаћемо испод 2.000 деце на листама чекања – невео је Весић.

Он је истакао да ће изградњом нових вртића на територији Београда, листа чекања деце на пријем у вртиће постати део прошлости.

– У Обреновцу са овим изграђеним вртићем и новим вртићем у Баричу више ни једно дете неће чекати на место у вртићу и то је нешто што је цивилизацијска слава и нешто због чега сам јако поносан, али и нешто што показује колико нам је важно да бринемо о младим људима – рекао је Весић.

Како истиче, Влада Републике Србије дала је налог да све локалне самоуправе до 2025. године имају више од 70% уписане деце у вртић, што је корак ка подстицају да што већи број деце похађа вртиће.

Он је овом приликом објаснио да постоје извесни изазови у изградњи школа и вртића, те да се они међусобно разликују.

– Деца која иду у школе, посебно средње могу путовати без проблема, мењати превозе и слично, међутим проблеми са вртићима се пре свега односе на то да их је неопходно градити у местима где људи живе. Природно је да вртићи буду у близини места где деца живе – објаснио је Весић.