Градска општина Обреновац у сарадњи са Заводом за биоциде и медицинску биологију спроводи акцију систематског уништавања комараца уређајима са земље. Током ове и наредне недеље, акција запрашивања комараца спроводиће се у централном делу градске општине, као и у свим месним заједницама.

Како истичу из Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине општине Обреновац, резултати мониторинга показују сасвим уредно стање распорострањености одраслих форми комараца.

– Ово је трећа акција по реду, међутим овога пута радићемо по етапама, те ће средином наредне недеље све месне заједнице бити покривене. Оно што је најважније, немамо одрасле форме комараца које су заражене вирусом Западног Нила – навео је Светозар Андрић, директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине и захвалио Заводу за биоциде на доброј сдарадњи.

Акција запрашивања комараца на територији градске општине Обреновац, спроводи се у сарадњи са представницима Савета месних заједница.

– Акција запрашивања комараца спроводи се у свакој месној заједници. Наиме, председници свих Савета месних заједница добијају задатак да планирају акцију запрашивања у границама месне заједнице – рекао је Андрић и додао да су пчелари као и сваког претходног и овога пута обавештени о терминима спровођења акције запрашивања комараца и то путем званичних медија и интернет портала.

Из Завода за биоциде поручују да су средства која се користе за запрашивање одраслих форми комараца потпуно безбедна за здравље људи и животиња.

– Акција ће се обављатии сукцесивно, током неколико наредних дана. У акцију крећемо са 5 возила, а у питању су препарати који су регистровани за ову намену, међутим као што је већ речено потребно је упозорити пчеларе пре спровођења акције, како би склонили пчеле. Препарати су безбедни за употребу, ако се користе према упутствима које је поставио произвођач – нагласио је др Иван Алексић, биолог Завода за биоциде.

Возила Завода за биоциде прво ће запрашивати комарце у месним заједницама Звечка, Кртинска, Уровци, Скела, Ушће, Ратари и Бргулице. У четвртак, 29. јула возила ће обићи територије месних заједница Стублине, Пироман, Љубинић, Велико Поље и Трстеница, док је за петак, 30. јул планирано запрашивање комараца на простору излетишта Забран и централном делу општине Обреновац.