Баричка ада посебно место за које посетиоци кажу да има душу, плажа је на којој Обреновчани уживају деценијама уназад. Редовни посетиоци овог места истичу да континуирано раде на уређењу и одржавању овог простора, како би остао пријатно место за боравак целе породице. Градска општина Обреновац и Савет месне заједнице Барич помогли су да се додатно уреди простор Баричке аде, те су офарбани постојећи мобилијари, постављени роштиљ и фрижидер које могу користити сви посетиоци. Међутим, оно што је било најважније и на чему су инсистирали купачи на овој плажи јесте пре свега ограђена купалишна зона која би омогућила безбедан боравак у води.

Јовица Нешковић из Савета месне заједнице Барич редовно посећује Баричку аду и учествује у свим акцијама уређења простора овог купалишта.

– Баричка ада јесте једна од најлепших дивљих плажа које река Сава има. Овамо уживамо, јер је ово место за породице, где деца могу да се купају, јер је плитко доста, такође има довољно хладовине – рекао је Нешковић и додао да се на овом месту осећа добра породична атмосфера као и да је ова плажа место где се током летњих месеци људи састају и друже.

Како истиче, редовни посетиоци Баричке аде већ се дуги низ година труде да овај простор одржавају, покушавајући да очувају све оно што имају како би могли да уживају у чарима реке.

– Сви користимо све и сви чувамо све оно што овде имамо. Улаже се као и сваке године, међутим у плану нам је да у будућности проширимо део који користимо за одмарање како бисмо омогућили што већем броју људи да дођу овде, да се опусте и уживају – навео је Нешковић и закључио да је Баричка ада током топлих летњих дана лепша од морских плажа.

Заменик председника општине Обреновац Милош Станојевић истакао је да ће се и у наредном периоду наставити са улагањима у уређење једног од  омиљених купалишта Обреновчана.

– Захваљујући младим суграђанима и свим љубитељима овог дивног острва у Баричу и ове године улагали смо у уређење овог места. Ограђена је плажа, како би сви посетиоци могли безбедно да пливају и уживају на овом месту. Постојао је проблем, наиме власници чамаца и бродова сидрили су своја пловила баш у зони где се купају посетиоци  Баричке аде, те смо сви заједно удруженим снагама почели радове на ограђивању купалишне зоне – навео је Станојевић.

До Баричке аде могуће је доћи искључиво чамцем или бродићем. Међутим, циљ је да се у наредном периоду на ово место омогући долазак свим љубитељима природе.

– Постоје идеје везане за превоз посетиоца који желе да дођу до Баричке аде, а нису у могућности да се довезу чамцем. У сарадњи са Јавним предузећем за заштиту и унапређење животне средине  покушавамо да нађемо начин да решимо овај проблем – рекао је Станојевић.

Он је потврдио да ће простор Баричке аде остати уређен и пријатно место за боравак.

– Планирамо да проширимо ову зону, како би више људи могло да посећује острво, такође у плану је да почистимо суво дрвеће које лежи на песку, а свакако ће се у међувремену отворити и неке друге могућности, те ћемо поставити још неке атрактивне садржаје за посетиоце – најавио је Станојевић.