Данас је в.д. директора Јавног предузећа ”Електропривреда Србије” Милорад Грчић обишао радове на доградњи депоније пепела и шљаке на Термоелектрани ”Никола Тесла А”. Радове су обишли и представници Градске општине Обреновац.

Током обиласка радова на изградњи нове касете на депонији пепела, Грчић је истакао значај који има реализација пројекта доградње депоније за функционисање термоелектране.

– Термоелектрана ”Никола Тесла” у Обреновцу, објекат А, први погон који је давне 1970. године пуштен у рад, скоро деценију касније пуштен је први блок на Термоелектрани Б на Ушћу, а 1981. године коначно и последњи блок. Дакле, депоније пепела на ТЕНТ А и ТЕНТ Б су изграђене када су грађене ове две термоелектране. Први пут после око 50 година градимо нову депонију. Ово је пројекат који је требало реализовати много раније, међутим стицајем околности, релаизација пројекта одлагана је – рекао је Грчић.

Он је нагласио да се поред Термоелектране А налази депонија пепела која заузима простор површине 400 хектара, те је додао да је ова депонија пуна и било је неопходно изградити нову касету која ће примати нове количине пепела.

– Површина нове касете износиће 126 хектара. Одрадили смо студију изводљивости, као и студију заштите животне средине и гради се по најмодернијим и најновијим стандардима, биће уграђене 2 различите врсте фолије – нагласио је Грчић и додао да је рок за завршетак радова на изградњи нове депоније август, септембар 2022. године, међутим постављен рок могао би у прихватљивој мери бити померан у зависности од временских услова који ће једним делом диктирати континуитет радова.

Како наводи Грчић, релаизација пројекта изградње нове касете депоније пепела, загарантоваће несметан рад Термолектране ”Никола Тесла А” у Обреновцу у наредном периоду, најмање следећих 20 година. Међутим, како додаје, изградња нове депоније пепела омогућиће несметан рад постројења за одсумпоравање које се гради у кругу Термолектране А.

– Срећан сам и поносан што се у мом мандату реализују веома важни, капитални пројекти. Обезбеђујемо да сви производни капацитети ”Електропривреде Србије” раде у наредних пола века. Међутим, пресрећан сам што се поред ових пројеката у Србији ради и на реализацији других важних пројеката, изградњи путева, фабрика – нагласио је Грчић.

Он је посебно истакао да је у претходних 5 година, како би се подржали сви реализовани инфраструктурни пројекти, да би се све нове изграђене фабрике и путеви  осветлили, из Електропривреде Србије и Електродистрибуције Србије уложило око 100 милијарди динара.

Грчић је искористио прилику и нагласио да је политика пословања садашњег руководтва ЕПС-а суштински другачија од политике некадашње власти.

– ”Про тент” је државно предузеће, фирма која је оформљена 2004. године када је тадашња власт започела распарчавање ЕПС-а, те направила ћерке фирме. Дакле, тадашња власт је кренула са распарчавањем ”Електропривреде Србије” вероватно са циљем да је у неком моменту, у неком проценту приватизују. Сви грађани могу приметити да је политика коју спроводимо, а коју креира председник Републике Србије Александар Вучић, управо супротна политици некадашње власти. Наиме, Вучић жели јачи ЕПС, без продаје, а све ћерке фирме морају бити сачуване, запослени у тим фирмама не треба да брину као што је то био случај пре 10 година – казао је Грчић.