Град Београд је и ове године подржао манифестацију „Избор успешног младог предузетника”, која се по трећи пут реализује у сарадњи са „Привредном банком АД Београд” и Регионалним центром за развој малих и средњих предузећа и предузетништва „Београд”. 

На објављени конкурс су достављене 23 пријаве, а жири је на основу утврђених критеријума извршио ужи избор од осам кандидата, који су јуче у просторијама „Привредне банке АД Београд” (Булевар краља Александра 70) представили своје пословне резултате и планове за будућност. 

Јелена Јанковић је представила резултате фирме „Домино М”, чији је оснивач и на чијем се челу налази од 2003. године, а која се бави израдом и поставком сценографија. Она је подсетила да је остварила успешну сарадњу са компанијама „Филим Морис” и „Фалке”, учествовала у стварању сценографије за рекламирање прашка за веш компаније „Мерикс”, али и сарађавила са установама културе попут Народног позоришта и неколико водећих  позоришта у Београду.

Наредни конкурент за најбољег младог предузетника Петар Бугарски из Обреновца презентовао је пословање породичне фирме „Food and soul” која се бави производњом зачинског биља и салата. Он је истакао да је достављач тог биља за више од сто београдских ресторана и хотела, као и да очекује проширење пласмана своје робе на територију Евроспксе уније.

Своје пословне резултате су, између осталих, представили и Сања Коњовић, Милан Манојловић и Иван Поповић.

Овом скупу присуствовали члан Градског већа Жељко Ожеговић, заменица градског секретара за привреду и чланица жирија Станија Вишекруна. 

Ожеговић је честитао учесницима финалног жирирања на храбром уласку у свет предузетништва, за који је, како је рекао, потребно пуно рада, посвећености и одрицања, а којим се и сам бавио више од две деценије. 

Добијање кандидатуре за приступање Европкој унији (ЕУ), као и сам процес, према његовим речима, донеће доста доброг у стварању бољег привредног амбијента у нашој земљи. 

–Кандидатура доноси политичку и економску стабилност, али и одређене стандарде који се примењују у ЕУ, што ће олакшати и вама (младим предузетницима) пословање у Србији. Европа је, такође, препознала мала и средња предузећа као кључни сегмент свог развоја, када су 2008. године донели мали пословни акт (small business act), како би своје законодавство и фондове што више прилагодили том предузетништву – указао је Ожеговић и подсетио да је последњих година град Београд донео низ подстицајних мера за унапређење привредног амбијента. 

Директорка Регионалног центра за развој малих и средњих предузећа и предузетништва „Београд” Гордана Лазић Рашовић истакла је да је циљ акције да се кроз подршку младим предузетницима помогне развој предузетништва међу том популацијом, једној од најугроженијих приликом запошљавања. 

Председник жирија и представник „Привредне банке АД Београд” Миодраг Салај честитао је финалним учесницима, јер су већ прошли озбиљан филтер, и истакао да сви понуђени планови, без обзира на исход гласања, имају перспективу. 

Он је најавио да ће се свечано уручење награда одржати 3. априла у свечаној сали Скупштине града Београда, када ће учесници бити обавештени о редоследу награда. Прва награда је путнички аутомобил који је обезбедио „Вераномоторс”, друга се односи на пакет консултантских услуга, и трећа је лаптоп са мултифункционалним принтером.  Финалном скупу присуствовали су и студенти Факултета организационих наука Универзитета у Београду. 

Манифестација „Избор успешног младог предузетника” претходно је одржана 2008. и 2009. године.

Извор: Беоинфо