Данас је у градском парку са почетком у 10.00 сати обележена осамдесета годишњица подизања устанка у Другом светском рату. Догађају су присуствовали представници Градске општине Обреновац, представници борачко-инвалидских удружења и грађани.

Председник Скупштине општине Обреновац Милорад Јанковић поздравио је представнике борачко-инвалидских организација, представнике Градске општине Обреновац, удружења грађана, политичких организација и грађане и на самом почетку свог обраћања присутнима, истакао да је пре 80. година, на данашњи дан Србија отпочела борбу за слободу и самосталност.

– У малом банатском месту, један хитац означио је почетак борбе против оних који су желели да поробе, потчине и омаловаже један мали али пркосан и поносан народ. Симболично овај пуцањ је доказао да српски народ не трпи зулуме и да ће искључиво бранити своју слободу, територију, интегритет и будућност – поручио је Јанковић и додао да се Србија не брани само оружјем и биткама  на бојном пољу, већ да се Србија брани радом, изградњом, образовањем, развојем модерне здравствене заштите, спорта, чувањем културе и културне баштине, те бригом о најстаријима и младима, што чини да нација напредује.

Он је истакао да после 80 година, Србија иде узлазном путањом, како каже убрзано се уздиже, а грађани су повратили понос, достојанство, хуманост.

Како истиче, обвеза грађана Србије јесте да се укључе у развој државе, будући да је то како каже завет и обавеза сваког грађанина према свим јунацима из прошлости.

–  Наша обавеза је да храбро, хумано и достојанствено у миру водимо борбу за бољу, лепшу и развијенију Србију – нагласио је Јанковић.