Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас Стублине у Обреновцу где су завршени радови на изградњи примарног водовода, а потом и радове на изградњи последњих осам километара водовода од Грабовца до Вукићевице.
Весић је у дворишту куће породице Савић у Стублинама попио чашу воде са чесме и у разговору са њима нагласио да је вода основни услов живота и да грађани треба да имају једнаке услове у свим деловима Београда.


Он је у Вукићевици нагласио да је данас велики дан за Обреновац јер управо почињу радови на последњих осам километара водовода који ће, када буде завршени, омогућити да више ни једна кућа на територији Обреновца не буде без воде.

– То значи да ће у ово време следеће године свака кућа на територији ове општине имати воду. Ових последњих осам километара се гради од Грабовца до Бањана укључујући Дрен, Орашац и Вукићевицу. Град Београд је заједно са општином Обреновац уложио само ове године негде око 500 милиона динара у водоснабдевање у Обреновцу. Од пет бунара, колико има њихов водовод, три су ревитализована – рекао је Весић.

Он је додао је проблем са водоснабдевањем овде присутан деценијама.

– То је ситуација коју смо затекли, која у овој земљи постоји деценијама, а на нама је да овај проблем решавамо. Срећан сам што ће Обреновац бити једна од општина у којој ће свако домаћинство бити снабдевено водом – навео је заменик градоначелника додавши да је Обреновац и једина општина у Београду у којој свака школа има фискултурну салу.

Весић је најавио да ће у наредном периоду кренути да се ради пијаца, те да она треба да буде уређена као Палилулска или сутра Каленић пијаца јер не постоје грађани другог реда.

– Најважнији пројекат за Обреновац је Бг воз, односно повезивање Обреновца преко Бг воза са центром Београда. То је пројекат који вреди 1,2 милијарде евра. Радимо између осталог, повезивање железничке станице у Земуну према Сурчину, а у наставку ће та линија ићи према Обреновцу. Када то будемо завршили, а за то нам треба четири године, из Обреновца ћете моћи да дођете возом до центра Београда у шпицу за 20 до 25 минута а ван шпица за 45 минута. То ће онда значити да смо потпуно повезали све наше општине и да смо коначно почели да функционишемо као једна целина, као један град – рекао је Весић додајући да се поред овога раде и велики инфраструктурни пројекти.

Он је додао да је причао са грађанима и да свакако постоје и други проблеми, али да ће Град Београд учинити све да  услови живота буду бољи.
-. У оквиру кинеског аранжмана, који ради Влада Републике Србије, у Обреновцу гради се фабрика за прераду отпадних вода. Она подразумева комплетну секундарну канализацију за целу општину што значи да ћемо коначно решити и проблем канализације – рекао је Весић.

Он је поменуо да је посебно срећан што ће бесплатне таблете добити ћаци од трећег до шестог разреда и у Обреновцу те да ће деца у овим селима добити оно што немају ђаци у Бечу, Паризу или Риму.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић истакао да захваљујући системском улагању Обреновац сада са 500 литара у секунди.

– Нисмо имали проблема са снабдевањем ни ових крајњих рубних делова општине као и вишеспратница у самом центру Обреновца. Изградњом ових последњих осам километара људи ће добити комплетну инфраструктуру, а циљ је да млади људи не напуштају ова села већ да овде живе пристојно као и у било ком другом делу Београда – рекао је Чучковић.

Чучковић је подсетио да ће ово лето бити у знаку грађевинских радова на територији општине Обреновац, а основни циљ свих улагања јесте задржавање младих људи у сеоским месним заједницама и тежња да Обреновац постане један од најлепших делова Београда.

Председник Месне заједнице Вукићевица Александар Арсеновић подсетио да одавде има укупно 24 поласка дневно у систему бус-плуса као и да је велика ствар која је урађена за становнике овог дела Обреновца изградња дома Месне заједнице.

– Изградња овог дела водовода је изузетно важна за житеље Вукићевице јер ће добити градску воду – рекао је Арсеновић.

Петар Савић из месне заједнице Стублине истакао је да ће прикључци за водоводну мрежу, грађанима овог дела општине изузетно значити.

– Драго нам је што видимо да се ради на проширењу водоводне мреже и испуњавају обећања – рекао је Савић.

– Захваљујући Граду Београду, господину Весићу, општини Обреновац и председнику Градске општине Обреновац Мирославу Чучковићу, ово је велики дан за месну заједницу Стублине. Замолио бих грађане месне заједнице Стублине да се прикључе на водоводну мрежу, како би свака кућа добила здраву и питку воду – поручио је заменик председника Савета месне заједнице Стублине Грчић.

Директор Јавног комуналног предузећа ”Водовод и канализација” Бранко Матић нагласио је да су започети радови на изградњи примарне водоводне мреже од месне заједнице Грабовац, од Шевара до краја територије општине Обреновац односно до Бањана кроз насељена места Грабовац, Дрен, Орашац и Вукићевица.

– Изградња примарне водоводна мреже требало би да се заврши у роко од150 дана, у питању је око 8 километара мреже, а уговорена вредност овог посла је нешто нижа од 60 милиона динара. Упоредо са овим радовима, завршићемо и пројектовање секундарне водоводне мреже у свим месним заједницама – рекао је Матић.