Данас је заменик градоначелника Београда Горан Весић у Сава центу представио пројекат ”Беотаблет” чијом ће реализацијом  ученици од 3. до 6. разреда основних школа добити бесплатне таблете. Догађају су присуствовали министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, представници општина и директори основних школа са територије града Београда. Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић  присуствовао је презентацији пројекта ”Беотаблет”.

Према речима Весића биће обезбеђено 67.592 таблета осигураних од падова и крађе, а родитељи деце који ће користити таблете, након три године постаће власници ових уређаја.

– Сваки таблет ће имати картицу за бесплатни интернет. Биће средство за учење, не за забаву, тако неће моћи да се користе за друштвене мреже.

Весић је такође нагласио да је издвојено око 190 милиона динара за уџбенике за ученике 1. и 2. разреда основних школа, којих има 34 хиљаде. За наставно особље биће обезбеђено 6.752б лаптоп рачунара.

–  Свака школа и сваки учитељ, учитељица, наставник и наставница добијају нови лаптоп од Града. Они такође имају интернет и тако могу да користе дигиталне уџбенике јер улажемо у оне људе који уче децу, што је веома важно – казао је Весић.

Како најављује, бесплатни таблети  требало би следеће године да буду доступни и ученицима 7. разреда.

Весић је захвалио министру Ружићу јер је, како је рекао, ово велики, пионирски посао у који је тешко ући за неколико месеци, а да није било подршке Министарства просвете, све ово сами не би могли да  спроведу.

Министар Ружић је захвалио Граду Београду и заменику градоначелника Горану Весићу који је, како је навео, изашао са овом иницијативом.

– Иницијатива је наишла на подршку у министарству и наслања се на важна, референтна документа, пре свега на Стратегију образовања и васпитања до 2030. године, а тиче се дигиталне трансформације већег обухвата деце. Након консултација са референтним, стручним људима у министарству, Град је прихватио идеју да се за први и други разред обезбеди основни пакет уџбеника, а од трећег до шестог дигитални уџбеници. Сваког дана показујемо колико у том смислу напредујемо и тежимо томе да имамо што већи обухват деце у Србији са традиционалним или дигиталним уџбеницима – закључио је Ружић.

Председник Градске општине Обреновац најавио је поделу бесплатних таблета за ученике основних школа општине Обреновац.

– Градска општина Обреновац од 15. августа ове године организоваће јединствену поделу таблета са дигиталним уџбеницима за малишане од 3. до 6. разреда, а близу 6.000 ученика имаће право на ту врсту новог и напредног образовања – нагласио је Чучковић и додао да је ово важан корак у реформи образовања која је у складу са условима 21. века.

Он је такође најавио да ће сви ученици 1. и 2. разреда добити бесплатне уџбенике из наставних предмета Математике, Српског језика, Света око нас и Страног језика.

Како каже, таблети које ученици буду добили да користе као наставно средство, остаће у њиховом власништу, али од 22.00 до 6.00 сати биће закључани, те ће садржаји који су доступни преко таблета у то време бити недоступни.