Данас је потписан Уговор о финансирању пројекта изградње Треће магистрале топловода између Јавног предузећа ”Електропривреда Србије” и Градске општине Обреновац док су Уговор о изградњи Треће магистрале потписали  ПД ”Про ТЕНТ” и Јавно комунално предузеће ”Толовод Обреновац”, а овим Уговором извођач радова обавезаo се да започне грађевинске радове на изградњи топлификационог система у року од 60 дана. Потписивању уговора присуствовали су представници општине Обреновац, представници јавних предузећа, као и представници Савета месних заједница.

Милорад Грчић, в.д. директора Јавног предузећа ”Електропривреда Србије” поздравио је све присутне, након чега је нагласио да је прошао период  у коме је било изговора за ширење топловодне мреже и да се већ 9 година уназад ради на подстицању интензивног друштвеног развоја.

– Претпостављам да ће након мог обраћања, председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић поменути пројекте ширења водоводне мреже, пројектну идеју да свака кућа на територији општине Обреновац добије прикључак на водоводну мрежу, као и грађевинске радове којима смо у протеклом периоду обнављали путну инфраструктуру и пројекте изградње школа. Обреновац је општина у којој све месне заједнице имају школе, фискултурне сале. Међутим када је реч о капиталним пројектима на територији општине Обреновац, односно о пројектима који су наговестили бржи развој општине Обреновац, почетак реализације оваквих пројеката везује се за период изградње аутопута ”Милош Велики”. На пример изградња фабрике ”Меита” загарантована је оног тренутка када је добијена потврда о изградњи аутопута ”Милош Велики”, који пролази кроз општину Обреновац – навео је Грчић.

Он је истакао систем топловода у општини Обреновац, као карактеристику којом се ова општина издваја и по чему је посебна. Међутим, како наглашава, реализацијом пројекта изградње Треће магистрале, топлификациони систем подржаће даље ширење општине Обреновац, те ће грејање на подручју ове општине остати квалитетно.

– Пре неколико година, започела је прича о пројекту изградње топловда за Нови Београд, међутим ја као директор ЕПС-а тада сам рекао, што сви моји сарадници већ знају, како господин Чучковић, тако и Ивковић, да неће започети реализација изградње далековода топловода ка општини Нови Београд док се не крене у реализацију пројекта изградњеТреће магистрале – рекао је Грчић.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић поздравио је присутне и нагласио да му је велика част што данас када се потписују уговори о финасирању и изградњи Треће магистрале, може да се обрати свима са позиције председника општине.

Такође, он је посебно нагласио да му је задовољство што је Грчић постављен на чело ”Електопривреде Србије”, након успешног вођења РБ ”Колубара”, те је развој општине Обреновац повезао са његовим руководством Јавним предузећем ”Електропривреда Србије”.

– Није ово успех само једног или два човека, такође није ово успех искључиво владајуће политичке партије на челу са председником Републике Александром Вучићем, као и што није упсех Социјалистичке партије која заједно са СНС-ом чини Владу, већ је ово успех једне генерације која је показала да у свом радном веку може да буде довољно способна и кадра да један овако велики подухват подари својим грађанима. Мислим да је излишно помињати колико је за свако домаћинство значајно оно по чему смо и највише познати у Србији, а то је највећи гигант по производњи електричне енергије у овом делу Европе као и најквалитетније, најпоузданије и најјефтијије грејање – објаснио је Чучковић.

Како каже председник општине Обреновац, Електрана је одувек била стуб развоја општине Обреновац, те је њен развој пратио и свеукупни развој градске општине.

– Пројектом изградње Треће магистрале остварујемо нашу политику, а нашу политику карактеришу пре свега једнаке шансе за све грађане. Наиме, једнаке шансе се односе на изградњу водоводне мреже којом би се омогућили прикључци свим домаћинствима, такође изградња путне инфраструктуре која би обезбедила изграђен пут до сваке куће, уз то и изградњу канализационе мреже, фабике за пречишћавање отпадних вода, али и бесплатан спорт за свако дете, као и одмор и релаксацију деце на најлепшим планинама. Оваква политика биће подстицај грађанима да остану на подручју општине Обреновац, у својим месним заједницама  – нагласио је Чучковић.

Он је овом приликом истакао да је пројекат изградње Треће магистрале један еколошки пројекат којим ће се емисије штетних гасова смањити.

Чучковић је искористио прилику и на самом крају свог обраћања пожелео срећу свима који ће радити на изградњи и ширењу топловодне мреже на територији општине Обреновац.