Завршени су радови на реконструкцији инфраструктуре за заштиту од поплава у Градској општини Обреновац. Ови радови су изведени у оквиру пројекта ”Реконструкција инфраструктуре за заштиту од поплава”, вредног 19.5 милиона евра, који су финансирале Европска унија и Република Аустрија, а спроводи Аустријска развојна агенција.

У оквиру пројекта реконструисан је канал Купинац чија намена је одвођење вишка површинске воде са подручја Обреновац и пумпна станица Забрешке ливаде, једна од шест пумпних станица које су реконструисане средствима Европске уније.

Мирослав Чичковић, председник Градске општине Обреновац је нагласио да је Европска унија највећи донатор у Обреновцу.

– То грађани Обреновца добро знају јер је свако у својој кући имао једну врсту помоћи од Европске уније. Такође, желим да се захвалим и Аустријској држави на овoј значајној донацији и уређењу нашег канала. Посебно екселенцији који је и у почетку био са нама, пратио са свoјим тимом радове. Морам да напоменем и да смо ми испунили наше обећање и да ћемо за неколико дана почети да градимо бициклистичку трим стазу уз сам канал и 120 паркинг места како би цео тај простор био уређен и леп – рекао је Чучковић.

– Поред тога што смо свесни да Обреновац не би постојао да није било помоћи Европске уније у областима образовања, културе, привреде и пољопривреде, морам да кажем да сам јако срећан што Ваш темпо присутства на нашем простору кроз нашу даљу заштиту од поплава је и овај данашњи догађај овде и још једном у име свих грађана Обреновца велико хвала – поручио је Чучковић.

Амбасадор Сем Фабрици, шеф делегације Европске уније у Србији је изјавио да данас Обреновац има врхунску опрему и одличан систем који помаже да се предвиде догађаји и да се брже реагује.

– Сада се много више улаже у превенцију и то је боља инвестиција него да се касније реагује и улаже у обнову. У Oбреновцу је пројекат реконструкција завршен на време, уложили смо 19.5 милиона евра у пет општина заједно са Републиком Аустријом – саопштио је Фабрици.

Николаус Лутероти, амбасадор Аустрије у Србији је рекао да му је драго што је успостављен добар систем против поплава који ће и у наредном периоду бити значајан.

– Све ово што смо урадили битно је за људе у Обреновцу који су остали овде да живе. Хвала и тиму Аустријске развојне агенције који је седам година радио на овом пројекту – навео је Лутероти.

Давид Мукенхубер, из Аустријске развојне агенције је изјавио да је поносан на свој тим и посао који су урадили.

– Велики посао је иза нас, ојачани су бедеми, опрема је уграђена, а све то помоћиће да одбрана од поплава у будућности буде далеко боља – нагласио је Мукенхубер.

Неда Малетић, из Канцеларије за јавна улагања је саопштила да је обновљено 26 локација за одбрану од поплава на територији Градске општине Обреновац у вредности од милијарду и 780 хиљада динара.

Горан Пузовић, директор Јавно водопривредног предузећа ”Србијаводе” је напоменуо да се ради на реконструкцији насипа на реци Колубари.

– То је пројекат који обухвата 32 километара реконструкције Обреновачког насипа. Дакле од улива у реку Саву па до споја са Тамнавом и једним делом Убачом. То је један од великих пројеката, наравно да ћемо и ту тражити помоћ. Влада Републике Србије брине о свим својим грађанима, тако да очекујем и те радове брзо да отворимо и да људи који су преживели поплаве 2014. године у будућности живе безбедније – казао је Пузовић.