У току су радови на реконструкцији зграде старе апотеке у Обреновцу, основане давне 1872. године. Радове су обишли представници Градске општине Обреновац.

Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац је изјавио да се наставља са уређењем централног дела града.

– После завршене, тотално реконструисане старе бање која данас изгледа прелепо имаћемо још два реализована објекта до краја године. То је овај објекат који следеће године пуни 100 година, наша стара апотека. Она ће заиста бити онако како је изгледала и тада и биће украс Обреновца са свим оним садржајима који су били и пре – рекао је Чучковић.

– Морам да напоменем да је одавде изнето 11 камиона шута. Важно је да ће намештај изгледати управо онако како је изгледао пре 100 година. Спољашна столарија, улазна врата и излог ће изгледати исто као и тада. Нама је стигла и столарија за некадашњу стару општину, а будућу библиотеку преко пута биоскопа Палеж. Врата и прозори су потпуно исти као из периода пре једног века. Та два објекта заједно са овом комплетном лепотом на тргу биће простор у коме ће уживати Обреновчани и на који ће сигурно бити поносни – закључио је Чучковић.

Зоран Ћорломановић, члан Већа Градске општине Обреновац је рекао да је зграда старе апотеке важан објекат културне баштине Обреновца.

– Прва апотека је формално формирана 1872. године. Није било фармацеута и по тадашњем правилу није могао нико да води апотеку. Да би 28. октобра 1875. године у овом простору Франц Франке довезао све лекове и оно што нам је неопходно за формирање апотеке, и тај дан се узима за почетак рада прве апотеке у Обреновцу. Франц Франке је после девет година апотеку продао Богољубу Ковачевићу, који овом апотеком руководи све до краја Балканског рата. Он тада уступа апотеку сину Милану који је после Првог светског рата продаје Марку Стојановићу. Који се на челу ово апотеке налази све до 1949. године. Од 1946. године апотека је у државном власништву, а до 2010. она ради у склопу Дома здравља Обреновац – навео је Ћорломановић и додао да му је изузетно драго због обнове просторија старе апотеке.

Петар Петровић, директор Јавног предузећа ”Пословни простор” Обреновац је подсетио да је зграда старе апотеке последњи пут реновирана 1922. године.

– Ја сам заиста пресрећан да кренемо у реновирање апотеке. Онако како треба употпуности у договору са Заводом за заштиту споменика културе. Инвестиција је велика, али биће на задовољство Јавног предузећа, општине и грађана – поручио је Петровић и најавио завршетак радова до августа.