Државно-привредна делегација Јапана посетила је јуче Привредно друштво “Термоелектране Никола Тесла” у Обреновцу, где је са пословодством размотрила питања даље сарадње са највећом термоелектраном у оквиру ЈП “Електропривреда Србије”.
 
Вишечлана јапанска делегација, коју су чинили представници Министарства индустрије, трговине и економије Јапана( МЕТИ), амбасаде  Јапана у Београду и великог броја јапанских компанија (Митцубиши, Тошиба, Хитачи, Кавасаки), је са пословодством ПД “ТЕНТ” разговарала о пројектима у области заштите животне средине, али и изградњи нових термоенергетских капацитета.
 
Петар Кнежевић, директор ПД “ТЕНТ”, је упознао госте са личном картом предузећа и досадашњим производним резултатима. Он је искористио прилику да се захвали народу и Влади Јапана на показаном разумевању и уважавању за решавање питања у области екологије и одобреном врло повољном кредиту за пројекат одсумпоравања.
– Данас смо дошли да се упознамо са технологијом која се користи у енергетском сектору у Србији, али и у области заштите животне средине. Знамо да се у вашој земљи сада модернизују и ревитализују постојећа постројења и мислим да би Јапан могао у том смислу да подржи ваше пројекте. С обзиром да поседујемо велико искуство у ономе што тренутно радите, посебно у области заштите животне средине, мислим да се ту налази простор у којем ћемо сарађивати – рекао је Такеши Ито, генерални директор Јапанске организације за спољну трговину (ЈЕТРО).

– Са јапанском страном разговарали смо и о проширењу сарадње, првенствено је било речи о могућности финансирања за одсумпоравање на “ТЕНТ Б”. У ПКС организован је јуче састанак, где смо добили пуну подршку од стране Привредне коморе, али и домаће индустрије, што би свима заједно, и нама у електропривреди, али и целој индустрији и земљи, требало да допринесе даљем развоју – истакао је Михахајло Гаврић, директор за заштиту животне средине у ЕПС-у.

Изразивши задовољство присуством веома значајних јапанских фирми познатих и у светским размерама, директор Петар Кнежевић је рекао да је то довољан показатељ да је јапанска страна врло заинтересована за сарадњу, уз жељу и наду да ће бити довољно инвестиционог простора, првенствено за улагање у пројекте одсумпоравања, али и за њихово учешће и финансирању у изградњи нових блокова, уколико јапанска страна буде заинтересована. Према његовим речима главни задатак ЕПС-а у будућности је да се нађу финансијери за иградњу блока Б-3 и за друге бројне пројекте чијом би реализацијом била обезбеђена поуздана будућност српске електропривреде, не само у задовољавању домаћих потреба за електричном енергијом већ и за њен извоз.

 
Одговарајући на питања новинара у вези са досадашњим активностима у реализацији пројекта за одсумпоравање, директор Кнежевић је истакао да је изабран јапански консултант и да се ових дана очекује завршетак процедуре након које ће се приступити припреми тендерске документације. Расписивање тендера се очекује у другој половини године, у јулу или августу месецу, а до краја године требало би да буде изабран извођач. Очекује се да први радови отпочну 2013. године и у року од три године треба да буду и окончани.
 
Извор: www.tent.rs