У присуству представника Града Београда и Градске општине Обреновац, директора „RC Europe” Михаела Августина и амбасадора Републике Чешке Томаша Кухта данас је свечано отворен нови тржни центар у Обреновцу.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је истакао да нема малих и великих инвестиција јер свака захваљујући којој се запошљава макар један човек подједнако је важна.

– Овде ће да ради 150 људи, што је једнако важно као и Меита где је запослено три и по хиљаде људи. Само тако, инвестицијама које су свуда, можемо да развијамо нашу земљу и Београд – рекао је Весић.

Заменик градоначелника је захвалио свима који су учествовали у реализацији, подсећајући да је на овом месту прошлог новембра постављен камен-темељац.

– Следи и друга фаза, те ће бити нових фирми и нових инвестиција. Као што смо били најбољи у Европи у вакцинацији, тако смо и у привлачењу страних инвеститора и обезбеђивању радних места како би људи остали овде и нормално живели од свог рада – истакао је Весић.

Никада се Обреновац није градио као што се гради претходних година, али и читав Београд и Србија, оценио је заменик градоначелника.

– Наставимо ли овако, успећемо да надокнадимо сав заостатак из деведесетих година – поручио је Весић.

Амбасадор Кухта је прецизирао да фирма „RC Europe” има много искуства у изградњи великих тржних центара, а у Србији је ово пети или шести пројекат.

– Чешка је један од највећих партнера Србији у трговинској размени, али и инвестицијама. Наставићемо и даље са улагањима – рекао је Кухта, подсећајући на недавну посету председника Вучића Прагу где се управо о томе и разговарало.

Директор „RC Europe” Михаел Августин прецизирао је да је ова инвестиција вредна више од седам милиона евра и подвукао подршку општине Обреновац, наглашавајући да је то пример одличне сарадње јавног и приватног сектора.

Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац је на почетку обраћања поздравио  представнике амбасаде Републике Чешке и Града Београда, као и извођаче радова и окупљене грађане.

– Заиста је леп дан данас и нека ово буде весник победе над епидемијом и неких лепих ствари које смо волели да се догађају у нашем граду. Мислим да је јако значајно да Обреновац учинимо лагодним местом за живот, местом из ког млади неће морати да одлазе и оно што јесте циљ наших  дела, инвестиција и радова било да су у питању јавне ствари или приватни објекти јесте да Обреновац постане почетак, а не као што је то некада био крај Београда – поручио је Чучковић.

– Замолио бих, а уједно и захвалио амбасадору Чешке Републике што је данас са нама. Замолио бих га да, са обзиром на његово велико искуство из пољопривреде да размотри могућност учешћа њихових инвеститора у нашем технолошком парку везано за пољопривреду у селу Ратари. Да нам помогне ако је могуће и ако има заинтересованих Чешких инвеститора да купе и инвестирају у хотел – рекао је Чучковић и захвалио се у име пилота који су захваљујући амбасадору Кухту на обуци у Републици Чешкој.

Чучковић се такође захвалио и заменику градоначелника Београда Горану Весић и представницима Града Београда на пројектима који се спроводе у Обреновцу.

– У наредним данима имамо отварање великих водоводних и канализационих система, имамо отварање два вртића у Обреновцу. Планирамо још један у месту Дражевац, али све је то велики заједнички успех свих нас и вредног народа Обреновца који је подигао овај град после катастрофе коју смо имали 2014. године – закључио је Чучковић.