Након урађеног мониторинга, екипе Јавног комуналног предузећа ”Градска чистоћа” и сектора екологија кренуле су у акцију системског уништавања крпеља. На неколико локација у граду обављен је третман.

Радмила Златић Шибиновић из Јавног комуналног предузећа ”Градска чистоћа” наводи да су препарати који се користе за сузбијање крпеља регистровани за употребу, те као такви нису опасни за животе људи и кућних љубимаца.

– Данас ћемо третирати све међублоковске површине у центру Обреновца, Забран, насипе уз Саву, паркове и све зелене површине којима може да се приђе – најавила је Златић Шибиновић.

Према њеним речима, третман којим се третирају зелене површине ефикасан је у сузбијању крпеља, међутим како каже неопходно је бити обазрив приликом боравка на отвореном, а након истог обавити преглед, па уколико се уочи присуство крпеља, неопходно га је уклоните што је брже могуће.

– Након обављеног мониторинга, концентрација крпеља није била висока, све површине су на време покошене, а то је једна врло битна мера за контолу ових пауколиких животиња – навела је Златић Шибиновић.

Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине на време је организовало акцију. Наиме, са доласком лепог времена, већи број људи боравиће у природи, те је неопходно у правом тренутку радити на уништавању крпеља и комараца.

– Ово је акција коју сваке године спроводимо. Међутим, најпре вршимо редовне мониторинге, па када бројност достигне одређену вредност, ми прелазимо у фазу у којој смо сада, а то је извршење на терену – навео је директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине Светозар Андрић и додао да од ове године акцију уништавања крпеља обавља Јавно комунално предузеће ”Градска чистоћа”, а  како истиче паралелно са овом акцијом радиће се и мониторинг одраслих ларвених форми комараца.