9. мај се обележава као Дан победе над фашизмом у Другом светском рату и као Дан Европе, у знак сећања на исте датуме 1945. године када је нацистичка Немачка потписала капитулацију и 1950. када је француски министар Робер Шуман представио предлог организовања Европе, познат као „Шуманова декларација”.

Тим поводом на Градском тргу у Обренову венце су положили представници Градске општине Обреновац и представници удружења бораца.  У знак сећања на страдале у Другом светском рату присутнима се обратио Мирослав Чучковић председник Градске општине Обреновац и представници СУБНОР-а.

Чучковић је подсетио да 9. мај обележавамо у миру већ две деценије.

– Сећамо се тренутака када смо као пионири овде били и где је сваки говор почињао и завршавао се са ”Живела слобода и боримо се за мир”. Успевали смо у протеклом периоду да избегнемо све врсте провокација и да сачувамо ту врсту најважније речи у нашем језику, а то је мир. Она данас представља стабилност, економски просперитет и већи број малишана у нашем граду и све оно што чини срећан људски живот – рекао је Чучковић.

– Пре два дана сам стајао поред председника Републике када је бранећи интересе Српског народа врло гласно и јасно рекао да је управо мир оно што је најважније. На провокацију повећања броја Хрватских војника на Косову и Метохији за три пута, председник је остао миран желећи да сачува комплетан мир на Балкану. Такође, јуче сам био поносан када сам слушао говор и подстицање културе сећања у нашој држави. Сећање на борце из Народно ослободилачког рата и на оне који су били сателити Немачке. Ти сателити су одговорни за Јасеновац, Јадовно, Олују и ми то желимо да истакнемо на сваком кораку, поштујући нашу државу, али са погледом у будућност. Тај поглед у будућност значи и нашу јасну поруку да желимо и на Дан Европе који се данас поклапа са Даном победе будемо део Европске породице, али да сачувамо наш идентитет. Да чувамо сећање на наше пале борце који су извојевали слободу не само Србије, Југославије, целе Европе и Света него и све будуће генерације које долазе. Будуће генерације које долазе ћемо учити свему ономе што су њихови прадедови остварили на овом простору и трудити се да наш поклич буде ”Живео мир!”, али и живела јака, стабилна и успешна Србија – нагласио је Чучковић.

Бора Ерцеговац, председник Градског одбора СУБНОР Београд честитао је окупљенима 76-у годишњицу победе над фашизмом и додао да се ратификацијом споразума из 9. маја 1945. године окончао Други светски рат.

– Тај догађај обележавамо сваке године, сећајући се свих оних жртава које су далe животе и са пушком у руци и као невине жртве фашистичког терора и терора домаћих издајника. Полажемо венце, одајемо минут ћутања и клањамо се њиховим сенима. Ми у СУБНОР-у имамо задатак да чувамо та сећања на невине жртве. Нама је то олакшано зато што имамо сарадњу са органима власти без којих то не би могли – поручио је Ерцеговац.

– Ове године се обележава и велики јубилеј, 80 година од почетка устанка на простору Србије и Југославије. Нашу делегацију примио је председник Републике господин Александар Вучић ми смо му презентовали план за обележавање овог великог јубилеја на простору целе Србије – изјавио је Ерцеговац и додао да је председник Републике Србије Александар Вучић отворено подржао план о обележавању јубилеја.

Марина Батричевић, заменица председника Општинског одбора СУБНОР-а је изјавила да се Дан победе у Другом светском рату обележава и као Дан Европе.

– Савремена Европа је заснована на принципима и начелима који су водили борци против нацизма. Партизански покрет је био најефикаснији у поробљеној Европи. Нацистички завојевач није успео да сломи слободарски дух Српског народа. Два братска, слободарска народа Српски и Руски сваки на свој начин су више од других били заслужни за пораз фашизма на тлу Европе. Дан сећања на оне који нису више са нама је надахнуће садашњим и будућим генерацијама – рекла је Батричевић и додала да Антифашизам није политичко и идеолошко убеђење.

– Данашње борбе нису фронтови, али захтевају мудрост вође и пожртвовање свих нас. Из њих ћемо изаћи као победници, јер се боримо за часне циљеве, слободу и просперитет Србије предвођени председником Александром Вучићем морамо спречити стварање погубне идеологије. Ми смо народ који цени мир, а слободу изнад свега. Ако будемо довољно јаки, јединствени и сложни, сигурни и спремни можда ћемо и испунити да ни једна генерација више не упозна рат. Основни циљ је да код деце и народа развијемо љубав према слободи и миру. Наша славна прошлост нас је научила како се гради будућност и наша је дужност да чувамо тековине Народно ослободилачке борбе. Још више нам је важно да сачувамо наше животе, вакцинишимо се сви да живимо нормалан живот. Живела Србија! – закључила је Батричевић.

9. маја 1945. године совјетски маршал Жуков ратификовао је испред Савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел. Године 1945. Нацистичка Немачка је потписала капитулацију у Другом светском рату. Дан победе над фашизмом се слави 9. маја, иако је Други светски рат коначно завршен тек неколико месеци касније безусловном капитулацијом царског Јапана после трагичне употребе А-бомбе у Хирошими и Нагасакију.