Град Београд ће сутра објавити конкурс за доделу 541 градске стипендије и на тај начин наставити да награђује оне који се истичу добрим успехом и помоћи им да буду још бољи. Ове године биће стипендирано 150 средњошколаца, 235 студената и 133 студента са инвалидитетом. По други пут градске стипендије добиће и 23 средњошколца са инвалидитетом.
 
– Настављамо да награђујемо оне који постижу успехе, а у том процесу сви су за нас једнаки и због тога другу годину заредом стипендирамо и средњошколце са инвалидитетом. Упркос свим потешкоћама, многи од њих школовање настављају на факултетима и постају одговорни и стручни млади људи. Телесна оштећења и друге болести у томе их не спречавају, а град Београд је ту да им помогне и охрабри их да истрају – рекла је Драгица Моро, заменица секретара за образовање.
 
Према њеним речима, сви стипендисти – студенти месечно ће добијати по 17.000, а средњошколци по 15.000 динара. Средњошколцима ће бити додељено 150 стипендија (30 ће добити ученици уметничких, а 120 ученици гимназија и стручних школа), а студентима 235 (115 природно-математичких, 75 друштвених и 45 стипендија уметничких високошколских установа).
 
Нa конкурсу могу учествовати редовни ученици друге, треће или четврте године, чији је просек оцена најмање 4,75 и који имају пребивалиште на подручју Београда најмање три године од расписивања конкурса. Освојене награде са међународних и домаћих такмичења и олимпијада су услов и њих ће комисија за добијање стипендије посебно бодовати.
 
Могу се пријавити и студенти који се школују на буџету, који су уписали најмање другу годину на некој од високошколских установа чији је оснивач република а седиште у Београду, студенти који имају пребивалиште у Београду најмање три године од дана расписивања конкурса, са просечном оценом најмање 9,5, да нису губили ниједну годину, као и да су положили све испите из претходних година.

Са жељом да подржи најбоље међу најбољима, град Београд је још 2004. године почео да реализује Програм подршке талентованим средњошколцима и студентима. Те године градске стипендије, у износу од по 10.000 месечно, добијала су 43 средњошколца и 101 студент. Програм подршке студентима са инвалидитетом реализује се од 2005. године, када је градску стипендију, у износу од по 11.000 динара месечно, добио 71 студент.

Извор: Беоинфо