У Градској општини Обреновац данас је због неповољне епидемиолошке ситуације одржана седница Штаба за ванредне ситуације.

Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац рекао је да је епидемиолошка ситуација у Обреновцу забрињавајућа.

– Епидемиолошка ситуација у Обреновцу је лоша. Лоша је у највећој мери што имамо константно број људи који се јављају са симптомима који се креће око 200 људи дневно. Оно што је више забрињавајуће је што од 37 тестираних малишана из основних и предшколских установа је 17 позитивно, 14 из основне школе и троје из предшколске установе. Имамо ситуацију у којој се вирус спушта на наше најмлађе и то је нешто што је упалило црвену лампу да се данас видимо и предузмемо мере по том питању – изјавио је Чучковић и додао да је за мај месец обезбеђено 8000 доза вакцина.

– Ми смо направили план како и на који начин да се изврши убрзана имунизација људи. Постоје институције у Обреновцу које су од стране својих запослених пријављени на Е-управу, још увек нису добили позив зато што су млађе старосне доби. У недељи после празника извршићемо организовану заштиту становништва, оних људи који су се пријавили на Е-управу – казао је Чучковић.

Он је рекао да се од 10. маја могу вакцинисати радници свих Јавних предузећа, запослени у Градској општини Обреновац и припадници ЕДБ-а.

– Руководство тих установа је дужно да контактира људе који су се пријавили преко Е-управе и да их организује и обезбеди вакцину преко Дома здравља. У уторак 11. маја је обезбеђено од стране Дома здравља да се изврши заштита свих запослених у Перки Вићентијевић, до сада имамо неких 45 вакцинисаних од 400 – поручио је Чучковић и додао да се поред запослених који су се пријавили преко Е-управе могу и вакцинисати сви они који то нису учинили.

– Среда 12. маја је обезбеђена за просветне раднике и све људе који раде у школству. Постоји 38 људи који су се јавили, а још нису добили позив. Хајде да искористимо прилику да извршимо убрзану имунизацију тих људи, наравно сви остали који буду желели добро су дошли да у среду без чекања добију жељену вакцину. У четвртак 13. Маја, припадници МУП-а, Ватрогасне службе, Фонда здравственог осигурања и Центар за социјални рад. Сви они који су у додиру са људима, а нису добили позив имају могућност да то ураде у четвртак. У петак смо оставили дан који је предвиђен за приватне компаније и Ласту – саопштио је Чучковић.

– Наравно и након 14. Маја стојимо на располагању, али ово су тренуци када је наша жеља да дамо могућност да се људи брзо заштите и да дођемо до 8000 доза које би значиле колективни имунитет у Обреновцу. С обзиром да сада имамо заједно у првој и другој дози датих 28.000 вакцина у Обреновцу. Такође, још једну меру ћу предложити, а то је да се истим телефоном могу пријавити и људи који су старији од 60 година да се код њих дође кући. Циљ је да месец мај буде могућност и да сци заједно покажемо одговорност и да ових 8000 доза којих је држава обезбедила за које се цео Свет бори, да се искористи у нашем Обреновцу како би смо се заштитили. Како би ове негативне трендове који данас постоје и због којих смо се окупили, а то је обољење деце који сада иде у енормном проценту од скоро 50%, да то не оде у једну спиралу коју би Обреновац приказало као највеће жариште у Србији – нагласио је Чучковић.

Он је упозорио да велики број људи који долази на први преглед у Дому здравља Обреновац бива упућено са тешким симптомима у Београдске болнице.

Др Обрад Исаиловић, директор Дома здравља Обреновац је изјавио да у прошлој недељи од 700 тестираних људи чак 200 је било позитивно од тога 40 пацијената са тешком клиничком сликом упућених на даље болничко лечење.

– Данас до 12:30 имамо 57 првих прегледа у ковид амбуланти, од тога 20 позитивних, а од њих четворо са тешком клиничком сликом упућено на хоспитализацију. Ми смо урадили све што је било до нас, организовали смо вакцинацију у Дому здравља у ком ради 5 екипа када је потребно. У свакој здравственој станици сви грађани могу да се вакцинишу без заказивања – рекао је Исаиловић и најавио од 5. маја ангажовање амбуланти у ТЕНТ-у А и ТЕНТ-у Б као и у ”Меити”.

– Такође, идемо на терен у месним заједницама и данас смо били у Дрену, сутра идемо у Грабовац. Око 300 грађана смо вакцинисали у кућним условима, што значи да и убудуће то исто можемо да урадимо – закључио је Исаиловић.

Др Радослав Милошевић, начелник Хитне службе Дома здравља Обреновац је поручио да је Обреновчанима на располагању три врсте вакцина.

– Дешава се нешто што не треба, деца су једно време била на онлајн настави и сви су се обрадовали да крену у школу. У школи и на улици су их сачекали одрасли који су вирулентни и који су им пренели, деца су у већем броју почела да обољевају и за то нису криви њихови вршњаци него одрасли. Једини начин да се то пресече је да одрасли ураде нешто за своју децу, а то је да се у овом моменту вакцинишу – поручио је Милошевић.