Градска општина Обреновац и Канцеларија за младе организују пројекат ”Помоћ за малу матуру” у циљу припреме основаца за полагање завршног испита. Пројекат ”Помоћ за малу матуру” подразумева додатних 20 часова из српског језика и 20 из математике кои ће бити на располагању ученицима завршних разреда основних школа.

Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац изјавио је да је поносан што Канцеларија за младе ради у Обреновцу.

– Урош Мирићић и његов тим нису користили корону као изговор, већ су се ухватили у коштац са свим проблемима које корона носи у нашем граду. Један од највећих проблема је то што смо имали модификовано и лошије образовање него пре. С обзиром да је цела генерација која је сада осми разред храмље због тога што је имала онлајн наставе, није виђала своје наставнике и није могла на адекватан начин да буде проверавана. Ми имамо ситуацију да се више него икада треба посветити младим људима како би отклонили страх од теста – рекао је Чучковић и најавио пројекат за средњошколце у виду додатне припреме за упис на жељени факултет.

– Огроман број основаца жели да настави школовање у Обреновцу, значи да смо успели да млади препознају Обреновац као место у коме ће градити своју будућност. Оно што ће општина у инфраструктурном мислу урадити, поред ИТ центра који је направљен у Палежу је да преко пута у згради Библиотеке буде интернет учионица, читаоница и клуб за младе у некадашњој згради Старе општине – поручио је Чучковић и пожелео срећу ученицима на завршном испиту.

Урош Мирићић, испред Канцеларије за младе рекао је да у пројекту ”Помоћ за малу матуру” учествује 679 ученика из 29 одељења.

– То су сви матуранти основних школа који учествују у овом програму. Они ће имати 15 часова из српског језика и математике и биће подељени по групама. Важно је нагласити да ће ова припрема трајати до 18. јуна како би они потпуно спремно изашли на пријемни испит – истакао је Мирићић.

– Без обзира колико су се наставници и ђаци трудили током онлајн наставе важно је нагласити да су часови уживо за њих значајни због њиховог самопоуздања и боље припремљености за матурски испит.  Оно што ћемо први пут радити ове године је припремна настава за средњошколце, по два предмета у наше три средње школе. Ученици су се изјаснили која су два предмета најчешће тражена за упис на факултете тако да ћемо почетком маја почети припремну наставу са њима. Све у циљу како би матуранти средњих школа уписали жељене факултете и основци жељене средње школе  – закључио је Мирићић.

Вера Ђорђевић, директорка Основне школе ”Јован Јовановић Змај” рекла је да су ученици на пробном матурском испиту показали солидне резултате.

– После пробног завршног испита деци је јасно где треба највише да обрате пажњу. Мислим да је јако важан сваки час који ће имати до главног завршног испита. Већ годинама уназад наша Градска општина ученицима обезбеђује додатан број часова за припремну наставу што је итекако важно и много им значи – казала је Ђорђевић.