У складу са опредељењем да се подржи удруживање привредника и пољопривредника у кластере ради унапређења њиховог пословања, Градска општина Обреновац је у сарадњи са Регионалним центром за развој МСП и предузетништва „Београд“ – огранак „Предузетнички центар Обреновац“ иницирала оснивање кластера у области воћарства и кластера у области повртарства.

 
У уторак, 28. фебруара, уз присуство чланова кластера и чланова Општинског већа задужених за пољопривреду и привреду, у просторијама општине одржане су оснивачке скупштине ових кластера.
 
„Кластер воћа Обреновац“ има 18 чланова/оснивача и пет придружених чланова (Регионални центар, Пољопривредно-хемијска школа из Обреновца, Институт за заштиту биља и животну средину, Јавно комунално предузеће Обреновац и АД „Драган Марковић“), а „Кластер поврћа Обреновац“ има 26 чланова и наведених пет придружених чланова. Председник Управног одбора, уједно и заступник „Кластера воћа Обреновац“ је Петар Бугарски. Исту функцију у „Кластеру поврћа Обреновац“ обављаће Драган Рафаиловић.
 
Оба кластера основана су по узору на „Агро кластер Обреновац“, који је на иницијативу општине Обреновац и Регионалног центра, а уз подршку Града Београда, основан 2008. године и који сада повезује преко 130 привредника, пољопривредника и институција које пружају стручну подршку. У међувремену, уз подршку општине и Регионалног центра, основан је и „Кластер цвећа Обреновац“ који има 31 оснивача и четири придружена члана.