Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине већ другу годину за редом учествује у акцији ”Посади свој хлад”. Овом акцијом биће посађене нове саднице јасена, јер је ова биљна врста у протеклом периоду била изложена сечењу на простору европског континента, те је идеја да се обнове површине покривене стаблима јасена.  Данас је почела подела садница грађанима у свим општинама у Србији, које су узеле учешће у овој акцији. Према речима надлежних, у Обреновцу је поднет већи број пријава за учешће у  акцији ”Посади свој хлад”, те се очекује да све расположиве саднице  буду подељене грађанима у наредних неколико дана.

Директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине Светозар Андрић истакао је, да је ова акција пре свега безбедна, будући да не подразумева нека велика окупљања група, што би у тренутној епидемиолошкој ситуацији било недопустиво.

– Овом акцијом смо желели да мотивишемо људе да изађу у природу. Грађани су се у протеклом периоду за учешће у акцији ”Посади свој хлад”, пријављивали путем званичног сајта ЈП за заштиту и унапређење животне средине, као и преко невладине организције ”Зелени развојни центар” – нагласио је Андрић и додао да се акција реализује захваљујући донацијама друштвено одговорних компанија.

Наиме, оваквим акцијама према речима директора Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине, Србија настоји да одговори на захтеве ЕУ,  садржане у поглављу 27. који се тичу богаћења шумског фонда.

Овом акцијом биће подељено 150 садница, а сви пријављени добиће по једну садницу. Такође, уз садницу биће подељена и упутства о начину садње јасена, а из Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине моле грађане који су добили саднице, да након садње фотографишу саднице и фотографије проследе овом предузећу, како би постојала евиденција о локацијама на којима су посађене нове саднице јасена.