Данас је у галерији Спортско културног центра ”Обреновац” поводом Међународног дана Рома одржана свечана изложба посвећена Ромској култури и традицији. Изложбу су посетили представници Градске општине Обреновац.

Присутнима се обратио Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац.

– Желим да честитам Ромској заједници у Обреновцу и целој Србији њихов дан. Ми смо као што знате заједно, Срби и Роми уз Јевреје најстрадалнији народ на Балкану. Увек када смо били заједно у добру и злу показивали смо то јединство. Никада се није десило да када погледате филм о Јасеновцу, Јадовну и другим страдалним подручјима на Балкану да је неки Ром издао Србина или да је Србин издао Рома. Посебно ми је задовољство што је председник Скупштине, господин Јанковић данас са делегацијом одао почасти Бранку Винтеру, заштитнику нашег народа из тог доба – рекао је Чучковић и подсетио да су се у бици на Кошарама Роми и Срби заједно борили против агресора.

– Оно што данас у миру желим да вам покажем јесте да сви заједно можемо гајити културно наслеђе и давати му још већу снагу. Оно што је Ромска заједница обележила у нашој култури, спорту, образовању је нешто што је вредно поштовања на нивоу целе Србије. Наша жеља да свака породица има пристојан дом за живот, да сваки припадник Ромске популације у Обреновцу има пристојну зараду и може нормално да ради, пуне су их фабрике нових радника, нас и Рома. Образовање смо подигли на тај ниво да не постоји у Ромским насељима дете које није добило могућност да заврши основну школу, да се описмени и научи да рачуна – изјавио је Чучковић.

– Оно што ћемо се договорити данас је да учинимо корак више да просјачење које имамо у Обреновцу искоренимо на један квалитетан начин. Кроз разговор, мултидисциплинарни рад свих институција које могу томе да допринесу, мислим на Центар за социјални рад, МУП, мислим и на вашу Комисију, на председника Скупштине који има тај задатак. Да будемо са народом у наредном периоду и да видимо ко шаље ту децу, зашто ти људи немају могућност да их прехране, зашто су она на улици и да их спасимо и обезбедимо будућност која ће бити огледана у томе да се не умире у 42 године, колико се умирало некад од стране Ромске популације. И да сви живимо што је могуће боље и пристојније у нашем Обреновцу – поручио је Чучковић.

– Мислим да је важно што је и председник Републике данас јасно и недвосмислено дао подршку Ромској заједници у нашој Србији и Парламенту. То је доказ да заједно као што смо увек успевали и данас пошаљемо јасну поруку да је наша лепа Србија заједничка отаџбина у којој свако дете, сваки припадник Ромске или било које друге заједнице има место под сунцем – закључио је Чучковић.

Милорад Јанковић, председник Скупштине Градске општине Обреновац подсетио је да је 1970. године у Лондону донешена одлука да Роми имају своју националност.

– Роми су тада добили своју заставу која плавом бојом означава небо, зеленом бојом траву и точак који се непрекидно окреће. То је ходање и само ходање без задржавања, без личне карте и података. Дошли смо у ситуацију када Роми нису више луталице, нису оно што су раније били. Мада и у данашње време имамо пар породица које су досељене са Косова и њиха деца просе само зато што их родитељи терају на то. Сазнали смо да отац седи испред коцкарнице и шаље дете да узима паре да би он имао да се коцка. То ћемо решити – поручио је Јанковић.

– 8. aприл је срећан дан не само за Роме већ и за све који живе у једној средини. Сви помажемо, ми нашим комшијама и наше комшије нама, нема разлике. У овој сали се налази доста деце, доста Рома, људи који су данас срећни јер су успели да добију да се школују, да одлазе у обданиште, основну и средњу школу и на факултет. Мислим да је време да помогнемо ми сами себи и да потражимо помоћ од већинске заједнице, да превазиђемо све оно што нас раздваја – рекао је Јанковић и обећао да ће уложити труд да се искорени просјачење у Обреновцу.