Данас је представљен нацрт урбанистичког пројекта реконструкције насипа на Колубари и Тамнави, а у документу су дефинисане трасе које ће бити обухваћене реконструкцијом. Овим пројектом предвиђено је проширење насипа у деловима и то од 10 до 30 метара, а док ће висина насипа бити подизана до 2 метра.

Начелник управе Градске општине Обреновац Милорад Косановић најавио је нови урбанистички пројекат који је значајан за општину Обреновац, будући да се ради о превенцији нових поплавних таласа на територији ове општине.

– Реке Тамнава и Колубара протичу кроз територије већег броја општина, а данас представљамо подручје на коме ће бити извршена реконструкција, а које припада општини Обреновац. Срећна околност је што је држава обезедила неопходна средства за реализацију пројекта, те је процедура убрзана – нагласио је Косановић и додао да је задатак свих релевантних институција, да у будућем периоду у што је могуће бржем року спроведу све активности на припреми неопходне пратеће документације како би се отворио простор за почетак грађевинских радова.

Руководилац сектора за инвестиције и развој Дејан Камбер објаснио је који ће део речних обала бити обухваћен будућом реконструкцијом.

– Нацрт урбанистичког пројекта који је данас представљен обухвата реконструкцију речних насипа на простору градске општине Обреновац, али и на територији оштине Уб. Реч је о реконструкцији 40 километара насипа, на левој обали реке Тамнаве и левој обали Колубаре до ушћа у реку Саву – рекао је Камбер.

Директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине Светозар Андрић нагласио је да је реконструкцијом речних насипа, обухваћен и један део излетишта Забран, међутим како истиче, интервенцијама предвиђеним пројектом ово излетиште неће променити свој првобитни изглед, односно изградња насипа неће имати утицај на шумски екосистем.

– Територија Забрана која ће бити обухваћена реконструкцијом, дугачка је око једног километра. У том делу излетишта Забран обављаће се радови, то је део на самом улазу у Забран који није у зони заштите, где се сада налази канал који је неупотребљив и који иначе прави извесне проблеме, а овом реконструкцијом део канала биће затрпан – навео је Андрић.

Начелница одељења за урбанизам и комунално-грађевинске послове општине Обреновац ВеснаЂоковић истакла је да је ово одељење, у интеракцији са службом катастра непокретности дошло до неопходних информација о парцелама које се налазе у оквиру урбанистичког пројекта, те да је у току израда обавештења које ће бити прослеђено власницима парцела.

– У оквиру урбанистичког пројекта има 3.000 парцела, а задатак је да обавестимо власнике парцела да ће бити организована јавна презентација урбанистичког пројекта, те да могу извршити увид – навела је Ђоковић и додала да је истовремено у плану радних активности одељења за урбанизам и комунално-грађевинске послове, организација јавног увида у урбанистички пројакат.

Она је објаснила да је израда урбанистичког пројекта неопходна, будући да се ради о документу који ће омогућити обављање низа активности и на крају издавање грађевинске дозволе.