Mеђународна бициклистичка трка Београд – Бања Лука, 15. по реду возиће се од 22. до 25. априла 2021. године. У питању је једна од најзначајнијих спортско туристичких манифестација у Републици Србији и Републици Српској. Возиће се укупно четири етапе, а бициклисти из 35 светских земаља прећиће више од 1000 километара. У протеклих 14 година Обреновац је био на рути трке, а ове године ће први пут у историји бити домаћин стартне етапе. 23. априла караван са 400 учесника ће стартовати из центра Обреновца.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић се приликом потписивања уговора за бициклистичку трку Београд – Бања Лука захвалио организаторима што су изабрали да Обреновац буде домаћин једног од стартних циљева трке.

– Обреновац има јаке везе са Републиком Српском. Наша општина је братимљена са шест општина у Републици Српској и овде живи 10.000 људи који су са тог простора. Нама је и значајно што овом активношћу ми показујемо да смо град спорта. Ово је једна од ретких општина у којој је спорт потпуно бесплатан. Имамо жељу да бициклизам буде једна од најразвијенијих грана спорта у будућности. Изградња наше инфраструктуре везане за бициклизам је 20 километара бициклистичко пешачке стазе биће употпуњена у правцу ка Ваљеву и Шапцу, бићемо спојени са Баричом и Малом Моштаницом. Наша жеља јесте да након овог догађаја клинци похрле са својим бициклима на стазе – рекао је Чучковић и додао да Обреновац спремно дочекује све учеснике ове манифестације.

Чучковић је изразио наду да ће следеће године у Обреновцу бити оформљен први  бициклистички клуб.

Члан Већа Градске општине Обреновац Милош Станковић рекао је да је интересовање за бициклизам код грађана Обреновца велико.

– Ове године ћемо имати једну велику манифестацију. На самом градском тргу ћемо имати почетак етапе Обреновац – Бијељина. Наравно, биће и неколико кругова кроз град и показивање свега онога што желимо да прикажемо грађанима Обреновца, а то је одлична веза са колегама из Републике Српске – изјавио је Станковић и додао да је ова трка значајна не само за Обреновац већ и за целу Србију.

Спортски директор трке и четвороструки олимпијац Иван Стевић рекао је да је интересовање учесника велико.

– Оно што нас очекује је још јача конкуренција у односу на прошлу годину и још динамичнија трка. Сви једва ишчекују да возе трку јер прошле и ове године се отказују многа такмичења у Европи – казао је Стевић.

Директор трке Београд – Бања Лука Владимир Кувања изразио је задовољство што су поред Београда у овогодишњу трку уврштени Обреновац и Шабац.

– Сада имамо две веома значајне инстанце, а то је циљ прве етапе у Шапцу и након тога нама најзначајнија етапа, гранични прелаз између Србије и Републике Српске без заустављања. Све етапе су већ познате 22. априла стартујемо из Београда до Шапца, затим из Обреновца до Бијељине и Власенице. Последња етапа је од Приједора до Бања Луке – изјавио је Куваља и захвалио се градовима и општинама кроз које трка пролази на помоћи у њеној реализацији.