Данас су почели грађевински радови на изградњи саобраћајннице Нови Београд – Сурчин, која ће повезати Београд са ауто-путем ”Милош Велики”. Радове су обишли председник Републике Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, министар грађевинарства Томислав Момировић, амбасадорка Кине Чен Бо, директор “Коридора Србије” Александар Антић, директор “Путева Србије” Зоран Дробњак, градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, председник општине Нови Београд Александар Шапић, председник општине Сурчин Стеван Шуша и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Градска магистрална саобраћајница Нови Београд –  Сурчин подржаваће брзину кретања возила од 80 километара на сат. На овој путној деоници, предвиђене су по 3 траке, као и пешачке стазе ширине по 2 метра и банкине.

Вучић је овом приликом најавио да је рок за извођење радова на изградњи ове путне деонице 18 месеци, али је искористио прилику и затражио од кинеских извођача уколико је могуће, да убрзају радове, те посао заврше нешто раније него што је првобитно планирано.

Он је посебно истакао чињеницу да се од 1945. године није градило интензитетом којим се то данас чини, те је нагласио да се дешава да се рокови реализације неких пројеката пролонгирају, међутим како истче неки пројекти су завршени и пре предвиђених рокова.

Вучић је овом приликом нагласио да ће нова путна деоница омогућити грађанима из блокова Новог Београда, да за 10 минута стигну до Националног стадиона.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић објаснио је шта за Обреновчане значи изградња путне деонице Нови Београд-Сурчин.

– Сваки метар ове путне деонице, који излази од правца Новог Београда ка Обреновцу, за нас је метар који значи светлу будућност за све генерације које ће се убудуће рађати и живети на овом простору. Ми ћемо након успостављања ове саобраћајнице, која ће бити пуног профила као и ауто-пут и која је у суштини наставак ауто-пута, моћи да из центра Обреновца долазимо практично у централни део Новог Београда, до нове аутобуске станице.

Он је овом приликом најавио и успостављања нове аутобуске линије, која ће носити назив супер експрес, будући да је замишљено да ови аутобуси не стају на зауставним станицама, већ да директно возе до центра општине Нови Београд.

– Ово ће у односу на отежано путовање аутобусима који иду преко клизишта на Дубоком и све деценије патње на старом путу, бити потпуно нова перспектива пре свега за ученике, студенте, младе и пословне људе.  Такође, радује нас што у коридору тог пута иде и градска железница, пре свега ка аеродрому, а након тога ка Националном стадиону, те ка Сурчину и на крају ка насељу Тополице у Обреновцу – навео је Чучковић.

Он се осврнуо и на изградњу новог Националног стадиона који ће бити лоциран на само 11 километара удаљености од територије општине Обреновац и који ће према његовим речима у том случају пружити нову перспективу и могућност развоја пословања хотела у Обреновцу.

Председник општине Обреновац закључио је да је изградња ауто-путева свакако један од главних услова развоја градова и општина, те се овом приликом захвалио свим градитељима, председнику општине Сурчин на раду и посвећености, али пре свих председнику Републике Србије Александру Вучићу, који је својим радним ангажовањима обезбедио средства да се овај пројекат реализује.