Данас су представници Савета месне заједнице Мала Моштаница уз подршку Jавног комуналног предузећа Обреновац, Градске општине Обреновац и Савета за комунални ред, спровели акцију  пролећног чишћења шуме на територији Дубоког. Наиме, ова акција се спроводи сваке године, међутим оно што посебно истиче ове активности јесте врло задовољавајућа партиципација грађана који су се одазвали да пруже позитиван допринос заштити животне средине, те се данас окупило преко 50 грађана овог дела општине Обреновац са само једним циљем, да очувају животну средину.

Иван Лазаревић, председник Савета месне заједнице Мала Моштаница истакао је неке предности ове месне заједнице, када је у питању природно окружење.

– Оно што посебно издваја Малу Моштаницу од других месних заједница, јесте покривеност храстовом шумом, која се простире на површини величине око 200 хектара. Међутим, на простору ове месне заједнице може се пронаћи и борова шума, која заузима око 15 хектара површине – навео је Лазаревић.

Он се овом прилико захвалио свима који су подржали акцију и својим личним залагањима учинили да се планиране активности реализују у пуном капацитету.

– Деца из основне школе, из фудбалског клуба, као и њихови родитељи препознали су значај акције која се спроводи и дошли да пруже позитиван допринос очувању животне средине. Међутим, велику захвалност дугујем свим јавним предузећима и Градској општини Обреновац, који су нам помогли да реализујемо ову акцију, такође посебну захвалност бих упутио Ловачком друштву из Обреновца које је овом приликом послало поруку да брине о природном окружењу – казао је Лазаревић.

Члан Већа општине Обреновац Иван Стојић истакао је значај оваквих акција и подржао грађане у настојањима да очувају животну средину и тиме загарантују здравије природно окружење.

– Овакве акције су увод у све активности које су планиране за будући период. Представници Савета  месне заједнице Мала Моштаница овога пута показали су значајну одговорност у заштити животне средине. Општина Обреновац улаже велика средства у заштиту животне средине, међутим улагања која се пре свега односе на уклањање дивљих депонија, сматрам непотребним, будући да би новац који се користи у ове сврхе могао бити искоришћен за неке друге важне активности – навео је Стојић.

Савет за комунални ред општине Обреновац прикључио се акцији, те ће данас на простору ове месне заједнице спровести активности на чишћењу непрописно одлаганог комуналног отпада.

– Свакодневно ћемо излазити на терен и проводити извесно време у комуникацији са суграђанима, те апелујемо на све оне који примете непрописно понашање грађана када је у питању одлагање комуналног отпада, да то пријаве како би се такво понашање санкционисало – нагласио је Стојић.

Милан Марошанин, директор Јавног комуналног предузећа ”Обреновац” присуствовао је акцији пролећног уређења месне заједнице Мала Моштаница и том приликом истакао да ће ово предузеће у свакој прилици подржати овакве акције.

– Надлежне службе Јавног комуналног предузећа Обреновац испрате сваку акцију чишћења на територији месне заједнице Мала Моштаница, а разлог је јасан и односи се на жељу да се очува здрава животна средина. Подржаћемо сваку овакву акцију у свим месним заједницама, а чишћење дивљих депонија на територији општине Обреновац један је од главних задатака Јавног комуналног предузећа – навео је Марошанин и подсетио да су током јучерашњег дана радници надлежних служби овог предузећа били на терену и очистили дивље депоније у Стублинама, док су за понедељак планиране активности на чишћењу непрописно одлаганог комуналног отпада са простора месне заједнице Грабовац.

Бивши атлетски репрезентативац Дане Корица веома добро познаје Малу Моштаницу и својим боравком у природи непрестано указује на значај очувања животне средине.

– Важно је да животна средина остане чиста, да удишемо квалитетан ваздух, да можемо да шетамо, да се у шуми задржавамо што више. Мени је драго што се овој акцији одазвао велики број младих, који могу на вршњаке да пренесу сазнања о потреби да се заштити животна средина – рекао је Корица и указао на многобројне акције које се спроводе широм света, а односе се на очување животне средине, али се и осврнуо на неке примере пре свега у Србији, који показују лош однос човека према природном окружењу чији је део.

Милица Јовановић, девојчица која се прикључила акцији пролећног чишћења месне заједнице у којој живи, упутила је важну молбу свим суграђанима.

– Данас смо изашли, да очистимо што је могуће више Малу Моштаницу, па бих овом приликом замолила старије суграђане, да не бацају смеће – апеловала је она.