На иницијативу Савета месне заједнице Мала Моштаница данас је најављена пролећна акција уклањања дивљих депонија. Акција у сарадњи са Градском општином Обреновац и надлежним Јавним предузећима одржаће се у суботу 27. марта у 11 часова.

Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац је скренуо пажњу на проблем са загађењем ваздуха у Обреновцу.

– С тим у вези шуме у Малој Моштаници заједно са Забраном су најзаначајније за наш град. Неколико хектара под четинарима је реткост у Србији и наша је обавеза да чувамо наше шуме. Такође, годинама у назад смо обнављали ове засаде и борили се за то да акценат на нашу стратегију заштите животне средине буде пошумљавање – рекао је Чучковић.

– Такође, ТЕНТ ради озбиљне ствари на заштити животне средине. Имамо пројекат одсумпоравања, затим пројекат Треће магистрале којим је предвиђено гашење индивидуалних котларница. Поред тога заштита ваздуха се спроводи на начин промене јавног превоза. Сада имамо нове аутобусе шесте генерације на релацији Обреновац-Београд који су далеко мањи загађивачи од претходних. Изградња градске железнице представљаће главни део тог процеса, с обзиром да је железнички превоз еколошки најприхватљивији – изјавио је Чучковић и додао да је брига о шумама главни чинилац у заштити ваздуха.

Он је поручио да ће представници Градске општине Обреновац заједно са свим институцијама и надлежним министарствима бити на задатку заштите Обреновачких шума.

Светозар Адрић, директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине подсетио је да је давне 1971. године 21. март успостављен као Светски дан шума.

– Борба за животну средину је непрестана и не траје само један дан. С обзиром да је 30% површине Републике Србије покривено шумама, углавном су то листопадне шуме и мањи број четинара. Постоји стратегија да се покривеност шумама повећа на 42% територије – изјавио је Андрић и  додао да ЈП за заштиту и унапређење животне средине сваке године даје свој допринос тој стратегији.

– Сваке године посадимо између 500 и 800 нових садница. Секретаријат за заштиту животне средине ради нови план пошумљавања у који смо и ми уврстили сва наша подручија. На територији Мале Моштанице радићемо заједно са ЈП ”Србијашуме” на даљем пошумљавању и унапређењу овог простора – закључио је Андрић.

Иван Стојић, члан Већа Градске општине Обреновац је изјавио да су чланови Савета за комунални ред поносни због најаве оваквих акција.

– У наредном периоду бавићемо се чишћењем целе територије општине Обреновац, а акценат ћемо ставити на наше шуме. Тачније, очистићемо и уредити све шуме у месним заједницама – казао је Стојић и изразио своје задовољство што се на иницијативу мештана Мале Моштанице покреће оваква акција.

– Наш циљ је да Обреновац буде још лепши и чистији, зато и апелујемо на појединце да не дозволе себи да прљају шуме и загађују околину – поручио је Стојић.

Иван Лазаревић, председник месне заједнице Мала Моштаница подсетио је да се оваква акција одржава сваке године.

– Имамо велики проблем са комуналним отпадом који се налази дуж пута. Наш циљ је да заједно са општином Обреновац и надлежним ЈП уредимо овај простор – изјавио је Лазаревић и додао да се на територији Мале Моштанице налази преко 200 хектара шуме од тога 15 хектара четинара.