Средином фебруара на адресе власника опасних паса почеће да стижу решења за плаћање таксе за држање опасних паса. Ова решења грађанима Београда упућиваће Управа за јавне приходе града Београда која је надлежна за наплату локалних комуналних такси и то достављањем пореског решења власницима опасних паса.

Решења се издају на основу Централног регистра опасних паса Управе за ветерину Републике Србије. Регистрација паса представља законску обавезу сваког власника, који је дужан да кућног љубимца упише у Централни регистар. Такса ће се плаћати на месечном нивоу, што значи да ће власник опасног пса бити дужан да уплати 2.500 динара месечно до 15-тог у месецу за претходни месец.
Одлука о наплати Локалне комуналне таксе за држање опасних паса ступила је на снагу 1. јануара 2012. године, а уведена је на иницијативу Секретаријата за комунално стамбене послове након серије инцидената које су изазвали власнички пси које закон дефинише као опасне псе.
Како решење о плаћању ове таксе не би плаћали људи који су престали да буду власници опасних паса или им је пас угинуо а нису га исписали из Централног регистра, Секретаријат подсећа да је обавеза свих власника паса да насталу промену пријаве Управи јавних приход Града Београда у року од 15 дана, од дана наступања промене.
Под променом се подразумева промена власништва (настала продајом или поклањањем пса), угинуће пса и друге околности које узрокују промену у Централној бази података о псима републичке Управе за ветерину.
Документа која је потребно да се доставе су – изјава овлашћеног ветеринара, односно ветеринарске организације да је пас променио власника, односно држаоца или да је угинуо и копија потврде Управе за ветерину о унетој промени у Централни регистар података, како би била евидентирана промена обвезника или престанак обавезе плаћања комуналне таксе за власника, тј. држаоца пса. 
Достава првих решења, на основу којих ће власници уплаћивати таксу, очекује се крајем фебруара  месеца.
 
Извор: Беионфо