Заменик градоначелника Београда Горан Весић данас је заједно са државним секретаром у Министарству здравља др Александром Стефоским, секретарком за социјалну заштиту Наташом Станисављевић и представницима Градске општине Обреновац обишао пункт за вакцинацију против корона вируса у месној заједници Барич.

Весић је нагласио да се вакцинација протв короно вируса одвија на преко 20 пунктова широм Града Београда.

– У свим градским и приградским општинама са руралним срединама организовали смо мобилне пунктове за вакцинацију како би се што више грађана вакцинисало. Уколико чекамо да сви дођу до домова здравља сасвим је сигурно да нећу моћи сви да се вакцинишу. Зато смо донели одлуку заједно са Министарством здравља да поред редовних пунктова које имамо у домовима здравља, два на Сајму и једног у Белекспоцентру, отворимо и пунктове у свим приградским општинама како би омогућили да се што већи број људи вакцинише – рекао је Весић и додао да се већина људи који су данас дошли на вакцинацију не би вакцинисала да није успоставњен овај пункт.

– Наш посао и наша обавеза је да обезбедимо људима да се заштите. Посебно сам захвалан Наташи Станисављевић која координира поступком вакцинације код нас, Мирославу Чучковићу председнику Градске општине Обреновац и др Александру Сефоском државном секретару Министарства здравља. Ово је заједнички показатељ како можемо да обезбедимо да сваки грађанин буде заштићен. Наставићемо да спроводимо вакцинацију по фирмама зато што је наша обавеза да дођемо до сваког ко жели да с вакцинише – изјавио је Весић.

Он је додао да је Град Београд убедљиво најбољи регион у Србији по питању вакцинације .

– Имамо скоро 26% вакцинисаних, што значи да од 1000 грађана Београда њих 260 је вакцинисано. Код популације од преко 65 година тај резултат је прешао 50%, што показује да наш посао радимо добро – закључио је Весић.

Наташа Станисављевић, секретарка за социјалну заштиту нагласила је да је приоритет имунизација становништва старијих од 65 година.

– У Београду је тренутно вакцинисано 54% старијих од 65 година. Ако причамо о старијим од 75 година до сада је на територији Града Београда вакцинисано више од 48%. Како би стигли до свих грађана, а нарочито старијих од 65 година кренули смо са отварањем мобилних пунктова. На тај начин омогућавамо да се становници вакцинишу тамо где је њима најближе. Имајући у виду да је Београд разуђен и велик желимо да омогућимо свим грађанима да имају исту могућност вакцинације – изјавила је Станисављевић и изразила захвалност Министарству здравља које координира цео процес и представницима Градских општина.

Др Александар Стефоски, државни секретар у Министарству здравља изјавио је да је успоставњањем мобилних пунктова олакшан процес имунизције становништва.

– До сада смо на територији Града Београда вакцинисали 364.000 људи, што је  26% пунолетне популације. Другу дозу вакцине је примило 200.000 становника, што је 14.9%. Наш циљ је да свако ко жели може да се вакцинише и да на тај начин уз мере које су већ препоручене епидемију корона вируса сведемо на минимум – рекао је Стефоски.

– Захваљујући председнику Републике Србије Алксандру Вучићу ми имамо довољан број вакцина. Такође, захваљујући пожртвованом раду свих запослених у Дому здравља ”Обреновац” можемо да вакцинишемо сваког грађанина који се пријави – изјавио је др Обрад Исаиловић, директор Дома здравља ”Обреновац” и додао да је начињен корак виши и да мобилне екипе дома здравља долазе до месних заједница како би извршили имунизацију становништва.

– Јуче смо били у месној заједници Љубинић где смо вакцинисали 61. лице, данас у Баричу имамо пријављених 70 грађана. У току следеће недеље настављамо вакцинацију по месним заједницама – рекао је Исаиловић и позвао све становнике општине Обреновац да се вакцинишу.