Министарство за пољопривреду заједно са Канцеларијама за пољопривреду градских општина у наредном периоду пружиће подршку свим пољопривредним произвођачима, који настоје да унапреде своју производњу. Наиме, у плану је да се организују састанци у градским општинама које имају изражен потенцијал за напреднију пољопривредну производњу, како би се свим произвођачима пружиле релевантне информације о могућим субвенцијама и најављеним пројектима Министраства пољопривреде. Према речима представника надлежног Министарства, заинтересовани пољопривредни произвођачи моћи ће да стекну увид у неопходне информације о начинима аплицирања на расписане конкурсе, што ће им олакшати пут за добијање подстицајних средстава. Данас је у просторијама Градске општине Обреновац одржан састанак са представницима Министарства пољопривреде, на коме су изнети планови за пружање подстицаја развоју пољопривредне производње на територији општине Обреновац.

Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде навео је да ће представници Министраства пољопривреде у наредном периоду обилазити општине које имају изражен потенцијал за бављење пољопривредном производњом.

– Београд је не само индустријски град, већ представља и велики потенцијал за пољопривредну производњу. Преко 50.000 домаћинстава, преко 200.000 хектара пољопривредног земљишта, говори о добрим шансама за развој пољопривредне производње – истакао је Богићевић.

Он је овом приликом навео да у општини Обреновац, која се једним делом ослања на индустријску производњу, постоје јасни услови за развој пољопривредне производње.

– Обреновац има 26 села, те велики потенцијал за пољпривредну производњу, међутим у последње време на територији општине Обреновац приметан је и пад броја пољопривредника који конкуришу за субвенције – рекао је Богићевић.

Он је за пољопривредне произвођаче најавио различите видове помоћи у текућој години.

– За неколико дана предстоје градске субвенције, потом у априлу долазе републичке субвенције, а кроз седам дана почеће исплата субвенција ”по хектару” од Министарства, а оно о чему смо данас највише говорили јесте пројекат Министраства и Светске банке, који ће почети у мају, тада очекујемо да  пољопривредници општине Обреновац конкуришу – навео је Богићевић и додао да ће при реализацији овог пројекта, пољопривредни произвођачи моћи да конкуришу за све видове пољопривредне производње и посебно најавио бесповратну помоћ од стране Министарства, као авансно плаћање у износу од 50%.

Богићевић је овом приликом као проблем многих општина, па и општине Обреновац, навео управо неуређене атарске путеве, што ће се Министарству пољопривреде представити као реалан проблем пољопривредника, те ће се радити на његовом решавању.

Он је нагласио да се на прошлогодишњи конкурс намењен младим пољопривредницима јавило 63 произвођача из Обреновца, а 1/3 пријављених добиће подстицајна средства за унапређење пољопривредне производње.

Заменик председника општине Обреновац Милош Станојевић истакао је, да је основни циљ посете представника Министарства пољопривреде, управо постизање бољих резултата у пољопривредној производњи.

– У наредном периоду, надлежна слузба ГО Обреновац доћи ће до сваког пољопривредника, потражиће информације о плановима за будући период, а у зависности од планова, настојаћемо да пружимо подршку у реализацији у складу са исказаним потребама – рекао је Станојевић.

Након одржаног састанка у просторијама Градске општине Обреновац, представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде заједно са представницима општине Обреновац обишли су пољопривредно домаћинство Вилотића у месној заједници Грабовац. Наиме, пољопривредни произвођач Вилотић добио је средства по конкурсу Министарства пољопривреде који је намењен младим пољопривредним произвођачима.

Приликом обиласка пољопривредног газдинства Вилотића, Богићевић је истакао да га радује што млади људи остају у сеоским срединама и што доносе одлуке да наставе пољопривредну производњу, а како каже држава ће настојати да помогне и подстакне модернизацију производње.

Марко Вилотић навео је да је искључива делатност у оквиру домаћинства, управо пољопривредна производња, те је овим поводом додао да ће донација Министарства пољопривреде значити за унапређење производње.

– Планирамо да унапредимо производњу, да се базирамо на производњу млека. Иако имамо услове да се бавимо повртарством, определили бисмо се за једну производњу – навео је Вилотић.

Пољопривредни произвођач Шаиновић Влада из месне заједнице Грабовац истакао је да су по различитим конурсима Министарства добијали разноврсна подстицајна средства за унапређење пољопривредне производње.

Милица Јанковић директор Пољопривредне саветодавне стручне службе навела је да постоји одлична сарадња са Градском општином Обреновац и Канцеларијом за пољопривреду општине Обреновац.

– Као Пољопривредна саветодавна стручна служба Београд, присутни смо на терену општине Обреновац готово две године. Све оно што интересује пољопривредне произвођаче, ми смо ту, да их упутимо у конкурсе, важеће правилнике, попунимо документацију, радимо све оно што је у њиховом интересу, све саветодавне и стручне послове на терену, што је бесплатна услуга за све заинтересоване – навела је Јанковић.

Данас су представници Министарства пољопривреде и представници општине Обреновац обишли и пољопривредно имање Пољопривредне школе у Грабовцу.