Заменик градоначелника Београда Горан Весић данас је најавио пројекат ”Чистија Србија” на територији општине Обреновац и заједно са министаром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславом Момировићем и председником Градске општине Обреновац Мирославом Чучковићем обишао радове на изградњи регионалне канализације Обреновац-Шабац у Звечкој.

Весић је нагласио да је урађено 27 километара канализационе мреже на територији Градске општине Обреновац.

– Кроз пројекат ”Чистија Србија” добићемо нових 90 километара канализационе мреже и два постројења за пречишћавање отпадних вода. То само јасно говори колико је овај пројекат важан за Србију и Београд. Да нема помоћи Владе ми не би могли тако брзо да завршимо канализацију у Обреновцу – рекао је Весић и додао да ће фабрика која ће се градити у Обреновцу бити једна од пет на територији Београда.

– Највећа је Велико село где је у току прва фаза изградње и њена вредност је 271 милион евра и очекује се да у септембру почну радови. Након тога почећемо другу фазу и њена вредност ће бити између 400 и 700 милиона евра. Када завршимо другу фазу 1.5 милиона људи ће имати решен проблем и више нећемо имати директну испусну канализацију – изјавио је Весић.

Весић је поручио да је завршено пројектовање фабрике за пречишћавање отпадних вода у Батајници, а да су пројектом ”Чистија Србија” обухваћени планови за пројектовање нових фабрика у Остружници и Гроцкој.

– Оно што грађани треба да знају је да сва канализација из Београда иде директно у Саву и Дунав. Имамо око 100 директних испуста у реке и годишње имамо запремину фекалија једнаку 60.000 олимпијских базена. То је злочин према природи и захваљујући помоћи државе ми овај проблем коначно решавамо – рекао је Весић.

– Град Београд из пројекта ”Чистија Србија” за сада има пројекте који су вредни 350 милиона евра. Да су неке друге општине биле брзе као Обреновац и оне би биле на дневном реду за пројекте – закључио је Весић.

Момировић је поручио да је Обреновац једна од локалних самоуправа у којој се планира изградња два постројења, једно ће покривати 50.000 становника и друго у месној заједници Ратари за 3000 људи.

– Овај уговор предвиђа да ћемо у наредних пет година морати да излазимо на територије 65 локалних самоуправа и 179 локација. Урадиће се потпуно нова постројења за прераду отпадних вода и нова канализациона мрежа – рекао је Момировић.

– Драго ми је да је Обреновац један од пет локалних самоуправа у Београду у којем ће радови кренути у септембру. Замолио бих председника општине да додатно убрзамо овај пројекат. Заједничким снагама ми као представници Владе и локалне самоуправе морамо да подигнемо квалитет живота грађана – изјавио је Момировић.

Чучковић је нагласио да је изградња брзих саобраћајница ка Београду, завршетак канализације у Звечкој, на Младости и у Улици Драга Вуковића Кочагина приоритет.

– Имаћемо комплетан Барич и Мислођин и две фабрике за прераду отпадних вода. То укупно износи четири годишња буџета општине Обреновац. Оно што ме радује је да ћемо оно што смо обећали грађанима успети да урадимо брже него што смо планирали. С обзиром да смо са пројектима ишли корак унапред, али нисмо имали довољно новца – рекао је Чучковић.

– Сада када је председник Вучић обезбедио средства за комплетну Србију у износу од преко три милијарде евра за нас је ствар решена у наредних неколико година. Што се тиче Града Београда ми сада имамо расписана два тендера. Први је водовод Грабовац-Вукићевица који ће доћи до Уба Бањанским путем. Суштински ћемо завршити повезивање комплетног Обреновца на воду. Што се тиче канализације расписан је тендер за изградњу канализационе мреже у насељу Бело Поље и заједно са Шљивицама, насељем Браће Југовић и Звечком представљаће прстен оног што је некад чинио шири центар града – казао је Чучковић.

Он је подсетио да главна улица у Обреновцу пре десет година није имала канализацију.

– Данас смо дошли на сам излаз из града. Радује нас што домаће компаније изводе радове и што су оне заједно са нама са 20-ак радника кренуле у овај пројекат, а сада их је 200. Тако наша Србија напредује и расте и јако сам поносан на то. Даћемо све од себе да у нашој држави поспешујемо раст БДП-а на овај начин и помажемо нашој Влади и Граду Београду како би из ових додатних инвестиција исплаћивали веће пензије, заштитимо становништво од ковида и све оно што смо као држава показали да можемо у протеклом периоду – закључио је Чучковић.